Оптимизмът за продължителен икономически подем набира скорост.През седмицата шефът на

...
Оптимизмът за продължителен икономически подем набира скорост.През седмицата шефът на
Коментари Харесай

Пазарите тестват доколко е оценен икономическия бум

Оптимизмът за нескончаем стопански напредък набира скорост.

През седмицата шефът на " Джей Пи Моргън Чейз " - Джейми Даймън - вдъхна вяра на акционерите на банката, че положителните време " биха могли елементарно да прелеят и в 2023-а " за американското стопанство. Сходна розова оценка направи и МВФ с прогнозата си, че световната стопанска система ще нарасне мощно през идващите две години, водена от Съединени американски щати и от напредналите страни. 

Подобно доверие към този момент оказа помощ на световните борсови показатели да се изкачат до нови рекордни висоти през седмицата.

Най-важният въпрос за Майкъл Макензи - капиталов редактор на " Файненшъл таймс " и някогашен брокер на финансови деривативи за Tullett & Tokyo - е: 

каква част от положителните вести към този момент са регистрирани в пазарните оценки?

Един от методите за преценка какъв брой надалеч е стигнало пазарното доверие, е цената на щатския борсов показател S&P 500, която е на косъм от 4100 пункта. Това е усреднената котировка, която анализатори на Уолстрийт, интервюирани от организация " Блумбърг ", чакат в края на 2021-а. Подобно е ситуацията и на съвсем всички фондови борси, откакто световните вложители се пренасочиха към компании, за които се чака да завоюват от имунизациите и от подтикваното възстановяване на икономическата интензивност през 2021-а.   

Европейският показател STOXX 600 надвиши 435 пункта - междинната стойност, която анализаторите чакат за края на 2021-а. Японският TOPIX се задържа много над целевите 1700 точки за средата на годината откакто през март доближи върховите 2000 пункта.

Това мощно финансово показване основателно повдига летвата за бъдещите приходи, но същевременно слага доверието под натиска на неподходящи фактори. На фона на предстоящите провокации, корпоративните облаги би трябвало да надвишават сегашните оценки, с цел да продължат наклонността на пазарен напредък. Анализатори на " Ситигруп " предвиждат 29% ръст на чистите доходи на компаниите от световния индекс MSCI All World Index. Което значи, че те ще продължат да се търгуват при към този момент впечатляващите 19 пъти над бъдещите им облаги за интервал от 12 месеца. 

Жизнерадостният пейзаж скапват няколко неподходящи фактора.

Първият е предстоящото нарастване на налозите на мултинационалните конгломерати откакто администрацията на президента Байдън предложи нов модел на облагането им и най-малък световен корпоративен налог. С по-високите данъци от 2022-а Белият дом желае да компенсира разноските по великодушните фискални стратегии за превъзмогване на вредите от пандемията. Растящите цени на фирмените входове обаче не са дора вест за корпоративните облаги.

Друга област на терзания е вероятността за стягане на кредитните стандарти в Китай, което може да засегне европейските компании и производителите на първични материали. Поради това анализатори предлагат на вложителите да държат в портфейлите си циклични американски компании, които могат да завоюват от усилването на стопанството и в същото време са с по-защитени позиции в Европа. 

Покупките на акции на компании с по-ниско качество, които се обрисува да нарастнат от горещата стопанска система, беше печеливша тактика през последните няколко месеца. Но този тренд демонстрира признаци на отмалялост. И вниманието се трансферира към книжата на индустриални, финансови и софтуерни компании със мощни салда. Оснванията са, че тези висококачетвени бумаги по предписание имат по-добри финансови резултати след пика на тласъците. Според " Ситигруп " тези акции " в никакъв случай не са имали негативна десетгодишна рентабилност най-малко от 1986-а, даже откакто се извадят изплатените дивиденти ". 

В дълготраен проект значим въпрос за капиталовата вероятност е наследството от сегашните великодушни фискални и парични стратегии за подкрепяне на националните стопанства.

В писмото си до акционерите Даймън повдига значима тематика: непрекъснатият резултат от този паричен взрив ще стане изцяло явен едвам когато се види качеството, ефикасността и стабилността на инфраструктурата и на другите държавни вложения. 

Сегашните нива на доходността на десетгодишните американски държавни облигации не допускат изключително доверие измежду вложителите в дългови бумаги в изключително сполучлив излаз от рецесията. Лихвените проценти набъбнаха внезапно през тази година, въпреки и от извънредно ниски стойности, което има смисъл когато стопанската система излиза от криза и навлиза във фаза на напредък. Но пък рентабилност от 1.66% за десетгодишните щатски ДЦК не изглежда особено безапелационна за тази фаза на възстановяването в съпоставяне с предпандемичните близо 2% годишно при започване на 2020-а. 

По-високите лихви са изцяло вероятни през 2021-а поради растящите държавни разноски и инфлационния напън. Съществува обаче риск те да изгубят ускоряване след изтеглянето на тласъците, а целият спомагателен дълг, насъбран по време на болестта, ще натежи съществено на интензивността. 

За вложителите в акции, които са нащрек поради връщането на инфлацията и в очакване на много по-високи лихви на облигациите след пандемията, има един още по-обезпокоителен сюжет: скромни дълготрайни упования за напредък макар големите тласъци. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР