Опразнените рафтове на магазините в множество държави по света навяват

...
Опразнените рафтове на магазините в множество държави по света навяват
Коментари Харесай

Мохамед Ел-Ериан вещае стагфлационни ветрове

Опразнените лавици на магазините в голям брой страни по света навяват мемоари за дефицита на храни от Съветско време.

Мохамед Ел-Ериан обаче не е напълно склонен с тази асоциация. Според шефа на колежа " Куийнс " в Кембридж, който е също съветник на " Алианц " и " Грамърси ", това през днешния ден не се случва в затворена стопанска система с неефекитвно произвеждане, защитено от страната с високи стени от мита и квоти. То се дължи на пробивите в продоволствените вериги, които всички чакат да са краткотрайни. Те обаче усложняват корпоративните и политическите проекти и могат да подкопаят вложенията, подкрепени от великодушната ликвидност, инжектирана от централните банки, които тласкат още по-нагоре пазарните котировки. И заплашват със стагфлация.

В коментар за " Файненшъл таймс " Ел-Ериан показва, че сигнали за явлението изпращат корпоративните водачи и макроикономическите данни.

Инфлацията, измерена посредством индустриалните цени, набира скорост в международен мащаб. Значителна бездна се отваря сред фабричните поръчки и творби артикул. Транспортните разноски от Китай до Европа и Съединени американски щати са скочили от седем до 10 пъти през предходната година. Все повече компании в възходящ брой браншове се сблъскват с дефицит на първични материали и материали. 

" Виновникът " е микс от прекратени продоволствени вериги, високи транспортни разноски, дефицит на контейнери и затворени пристанища. Ограниченият пазар на труда също е проблем, принуждаващ компаниите от сферите на производството и услугите да работят под потенциала си и под непрекъснат напън за по-високи заплати. В Обединеното кралство, да вземем за пример, Конфедерацията на английските индустриалци предизвести, че дефицитът на работна ръка може да продължи две години. 

Намалява броят на корпоративните мениджъри, които са уверени, че тези пробиви са краткотрайни и бързо ще се запушат. Те ще лимитират проектите им за напредък макар мощното търсене и възходящия напън да покачват цените, с цел да компенсират по-високите разноски. 

Вместо впечатляваща динамичност, световното стопанство е заливано от талази от продоволствени спирания, предполагащи съществуването на по-дългосрочни сили.

Въпреки това някои парични стратези и пазарни играчи не престават да правят оценка несъответствията в търсенето и предлагането като преходни, които скоро ще бъдат решени от пазарите. В своя поддръжка те показват дървения материал, който бързо поевтиня след внезапното повишаване. 

Действително, известни фактори за поврат са налице. Времето към този момент оказа помощ за превъзмогването на част от първите шокови резултати от COVID-19 върху стопанската система, за разлика от финансовата рецесия през 2008-а. Не може да се отхвърли също, че последните пандемични талази, провокирани от разпространяването на вид " делта " на ковид, провокираха краткотраен и обратими акции, като затварянето на пристанища в Китай и Виетнам. Същото е влидно и за някои крайни портове като калифорнийския " Лонг бийч ", чийто продоволствени пробиви бяха разказани от един основен корпоративен управител като по-лоши от блокадата на Суецкия канал през март 2020-а.      

Ключовият миг е, че тези обратими фактори са съпроводени от проблеми в доставките, които могат да продължат още една-две години, в случай че не и повече.

Тяхното наличие към този момент принуждава от ден на ден компании да ревизират ръководството на продоволствените си вериги с концепцията да внесат резистентност, даже с цената на по-ниска успеваемост. Но това ще има кратковременен резултат.

Ниската разтегливост на трудовия пазар също няма изгледи да бъде преодоляна в близко бъдеще. Последните знаци не допускат, че отварянето на учебните заведения и, в Съединени американски щати, прекратяването на спомагателната поддръжка за безработните ще доведат до неотложен скок на готовата да се завърне работна сила, освен това, макар рекордния брой на новите работни места. И колкото по-дълго продължи този развой, толкоз по-добре ще се приспособяват фирмите. 

Добавени към към този момент съществуващата инфлация, тези фактори могат да се трансфорат в " стагфлационни " ветрове за световното стопанство, които не са познати за родените преди 70-е години на предишния век.

Това е сюжет, при който болшинството компании извеждат единствено най-важните цели при планирането. И доста парични стратези и пазарни участници вървят след действителността.  

След като пропусна опцията да редуцира голямото количество на покупките на активи при започване на лятото, Федералният запас рискува сега да се изправи пред извънредно комплицирана политическа алтернатива: да ограничи тласъците поради инфлационния напън, само че в същото време да не желае да го направи поради по-ниския напредък.  

Това може да се преърне в проблем за доста класове активи, в чиито оценки са заложени забележителна предвидимост и успеваемост на поддръжка от централната банка, в това число и в паричната тактика на следено кредитиране в стопанска система, която не е прекомерно гореща или прекомерно хладна. 

Доминиращата структурна тематика след финансова рецесия - за незадоволително агрегатно търсене - е отстъпила място на притеснителен дефицит на предлагане. И той няма да си отиде бързо. Така че е доста по-добре за фирмите и за паричните стратези да се настроят още занапред. Защото удържането на по-нататъшните спирания е по-евтино и по-лесно осъществимо от разчистването на провалите. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР