Опозиционно женско шествие премине по улиците на беларуската столица Минск

...
Опозиционно женско шествие премине по улиците на беларуската столица Минск
Коментари Харесай

Женски поход в Минск срещу властта, има задържани

Опозиционно женско шествие премине по улиците на беларуската столица Минск в съботния ден, съобщи Би Би Си. Спецчасти се опитваха да попречат то да се състои.

В протестната акция, обявена като " грандпарад на женските миротворчески сили " , участваха сред 10 и 15 хиляди дами. Посланието на участничките беше адресирано към съвестта на мъжете от силовите структури.

" Целта е да напомним на мъжете в силовите структури , че кръвта на почтените няма да може да измие нито една стопанка ", показват уредниците на шествието.

Жените Бяха облечени най-вече в алено и бяло - цветовете на националния байрак през интервала 1991-1994 година, сменен по-късно от президента Александър Лукашенко с червено-зеленото знаме от руския интервал, когато Беларус не беше суверенна страна. Т еносеха афиш ис надписи " Многодетна войска ", " Женски народен тим на Беларус по свободна битка с режима " и " Мястото на дамите е при надгробната плоча на диктатурата.

Шествието скандираше " Да живее Беларус ".

Междувременно водачите на преминаващите коли ги поздравява с клаксони.

Властите изпратиха в центъра на града няколко десетки профилирани микробуса, к ато призоваваха дамите да " прекратят нерегламентираната акция ". Отделни места по маршрута бяха отцепвани от спецчастите , с цел да не може шествието да премине оттова. Някои от участничките в акцията са били арестувани. Има и арестувани публицисти.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР