Опитвайки се да предотвратят нова масова вълна от протести, иранските

...
Опитвайки се да предотвратят нова масова вълна от протести, иранските
Коментари Харесай

Демонстрациите в Иран напълниха арестите. Ето колко са задържаните

Опитвайки се да предотвратят нова всеобща вълна от митинги, иранските управляващи направиха десетки арести през уикенда, с цел да демонстрират сила по отношение на годишнината от гибелта на Махса Амини, съобщи ДПА.

Най-малко 260 души са били арестувани в границите на 24 часа по отношение на годишнината от най-масовите безредици в най-новата история на Иран, заяви в през днешния ден вестник " Шарх ", цитирайки публични данни.
-->
Правоохранителните органи обявиха, че арестите са осъществени поради нарушавания на публичната сигурност, подстрекателство към митинги и владеене на оръжие.

Вчера се навърши първата годишнина от гибелта на младата иранка от кюрдски генезис Амини. Тя предизвика вълна от митинги в цялостен Иран в края на 2022 година

В навечерието на годишнината иранските органи на реда започнаха строги ограничения за сигурност, с цел да предотвратят нова вълна от демонстрации.

Въпреки това нощес в южната провинция Фарс при явно нахлуване на дисиденти е бил погубен член на прословутите ирански паравоенни сили " Басидж " ( " Мобилизация " ), заяви държавната телеграфна организация ИРНА.

Двама неидентифицирани нападатели на мотоциклет се доближили до група бойци на " Басидж " и разкрили огън, като умъртвили един и ранили трима от тях в град Нурабад.

В известието се споделя, че нападателите са избягали от мястото на случая, само че не се дава повоче информация за това кои може да са причинителите.

Силите " Басидж " са основани след революцията от 1979 година, когато монархията е отстранена и е оповестена Ислямска република.

Организацията работи под управлението на Корпуса на гвардейците на ислямската гражданска война (КГИР) и изигра съществена роля при потушаването на митингите - в това число всеобщите демонстрации, които избухнаха предходната година след гибелта на Махса Амини в полицейския арест, написа БТА
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР