Опитвали ли сте някога да налеете луксозен балсамов оцет във

...
Опитвали ли сте някога да налеете луксозен балсамов оцет във
Коментари Харесай

Как да направим перфектното гуакамоле

Опитвали ли сте в миналото да налеете първокласен балсамов оцет във вашето гуакамоле? А какво ще кажете да изпечете авокадото, преди да го намачкате? Това са неща, които в действителност не препоръчвам да пробвате, само че всички знаем, че опитите от време на време раждат шедьоври.   

Повечето топ готвачи ще ви кажат, че най-хубавото гуакамоле е най-простото. Но като с всяко нещо, за което се изискват гений, умения и процедура - най-трудно е да го направиш по този начин, че да наподобява елементарно. И в същото време божествено.

Какъв е най-подходящият избор на аромати и подправки, които да включите? Дали костилката в действителност го защищава от смяната на цвета? Ще отговорим на всички тези въпроси и откакто усъвършенствате основното си гуакамоле, ще може да продължите с измислянето на дузина вариации на тематиката...

Узряло ли е авокадото?

Идеално узрялото авокадо е мъчно да се откри. Прозорецът от време, в който тези изкушения са безусловно съвършени - меки и нежни, без кафяви петна или линии - е кратък. Има обаче няколко метода да се ограничи скоростта на узряване.  

Най-добре е да оставяте авокадото в хартиени торбички за авокадо от супермаркета, което не демонстрира никаква мекост, са нужни сред 3 до 5 дни, с цел да узрее, завито в хартия. Ако добавите и банан  ще намалите този диапазон на 2-3 дни. След като узрее са нужни 2 дни, с цел да стартира да покафенява. Ако няма да го употребявате незабавно, щом усетите омекване на втория или третия ден, би трябвало да го преместите в ледник. 

Тъй като кислородът е зложелател на зеления цвят на плода, ако имате останало обелено и неизползвано авокадо, то няма да се запази за повече от 8 часа даже във фолио. Най-добре е да го сложите в цялостна с вода пластмасова купа с похлупак, която да поставите в хладилника. 

Добре ли е намачкано?

След като получите идеално узрелия си плод, идва ред на въпроса какъв е идеалният метод да го третирате. Според някои рецепти авокадото би трябвало да се нареже на дребни кубчета , съгласно други - да се намачка с вилица . А съгласно платформата за храни и кулинария serious eats най-добрият инструмент в действителност е различен - металната бъркалка за яйца . Смачкването става бързо и неравномерно, посредством на което се получава перфектна кремообразна текстура, в която се съдържат и по-едри късчета.  Разбърквайте бързо, с цел да ограничите контакта с кислорода.



Ароматите

Ароматите и подправките са съвсем единственият детайл в рецептата за гуакамоле, където има действително пространство за заиграване и импровизация.  Класическата композиция е ясна - лук (бял, червен или зелен), кориандър, черен пипер. И лайм!

Цитрусовата нотка е наложителна. Някои хора избират да се добави и зехтин, само че самото авокадо е задоволително мазно.

Препоръките по отношение на солта пък гласят, че целесъобразно количество е към 1 чаена лъжичка сол на 3 броя авокадо , само че защото размера им варира - опитвайте на усет от самото начало на подготвяне.

Ако обичате люто, може да експериментирате с чесън, люти чушки или сос Табаско . В случай, че сме същински царе на импровизацията - пробвайте по какъв начин се получава с грах, целина или рендосана краставица. 

Винаги може да заложите и на трансформиралата се в съвсем класическа добавка - домати, нарязани на дребно

Вкусно се получи, нали? Бон апети!
 А ето за какво авокадото е толкоз потребно
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР