Опитвали ли сте алабаш? Зеленчукът, който е от едно семейство

...
Опитвали ли сте алабаш? Зеленчукът, който е от едно семейство
Коментари Харесай

Алабаш - братовчедът на зелето


Опитвали ли сте алабаш? Зеленчукът, който е от едно семейство със зелето, броколите и карфиола, е едно от предложенията за свежа и витаминозна салата в студените дни. Може да се употребява както в сурово положение, по този начин и като съставка на разнообразни ястия. Най-голяма респект му оказват в немската кухня.

Двугодишният зарзават, който прилича лилава ряпа (растяща над повърхността на пръстта) се появява в края на есента. Пълен е с хранителни субстанции като мед, калий, манган, желязо и калций, както и витамините С, В-комплекс , А и К. Наред с това, той е богат на диетични фибри и антиоксидантни съединения, като да вземем за пример фитохимикали и каротини. В 100 г недопечен алабаш има 91 мл вода; 27 калории; 1,7 г белтъци; 0,7 г мазнини, 6,2 в ъглехидрати ; 3,6 г фибри; 2,6 г захари.

Кои са изгодите за здравето от потреблението на алабаш?

Подобрява храносмилането

Както множеството кръстоцветните зеленчуци, алабашът е огромен източник на фибри, които могат доста да подобрят храносмилането. Те подтикват придвижването на червата, отстраняват запека, понижават спазмите и подуването на стомаха. Същевременно по този начин се усилва успеваемостта от поглъщането на питателните субстанции на храната.

Помага при намаляване

Зеленчукът е съвършен за диети, тъй като е с ниско наличие на калории, и високо наличие на фибри. Ако ядем алабаш под формата на салати и гозби, хем се усещаме сити, хем не трупаме непотребни килограми.

Дава ни енергия/регулира кръвното



Калият в алабаша подислва мускулите и по този начин имаме повече сила за разнообразни натоварвания. Минералът понижава напрежението върху сърдечно-съдовата система. Това покачва кръвообръщението и понижава кръвното налягане и риска от инфаркт. Калият се комбинира сполучливо с натрия и контролира придвижването на вода сред клетките.

Предотвратява анемия

Значителните равнища на желязо, открити в алабаша оказват помощ за увеличението на алените кръвни кафези в организма, което е от значително значение за попречване на анемията, дължаща се на недостиг на този минерал. А калийят в зеленчука усъвършенства усвояването на желязото.

Свързани публикации.. Броколи – малко калории, доста витамини 0 Най-тежките храни и питиета за мозъка 0 Как да познаем продуктите, които носят рак? 0

Подобрява костната компактност

Един от най-хубавите способи да подобрим костната компактност, е да одобряваме храна, която е богата на манган, желязо и калций . Поддържането на техните равнища може да стане с банкет на алабаш и други пресни плодове и зеленчуци.

Грижи се за очите

Както стана ясно, алабашът е богат на каротини, в това число бета-каротин, който работи като антиоксидант в организма, изключително за очите. От друга страна витамин А в зеленчука обезврежда свободните радикали в очите и гони оксидативния стрес.

Подсилва метаболизма

Витамин В-комплекс, който има в зеленчука, който е братовчед на зелето, играе основна роля в ензимните процеси в тялото.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР