Опитните автомобилисти подготвят автомобилите за студено време предварително. По този

...
Опитните автомобилисти подготвят автомобилите за студено време предварително. По този
Коментари Харесай

Как да подготвим колата си за студеното време

Опитните автомобилисти приготвят колите за студено време авансово. По този метод можете да избегнете неприятности по пътищата през зимата.

Как би трябвало да постъпите, с цел да подготвите колата за зимата?

1.            Сменете летните гуми със зимни преди да пристигна снега и леда

Летните гуми губят своята разтегливост при ниски температури. Сцеплението им се утежнява. Експертите поучава да не се бавите с визитата на магазина за гуми. Те напомнят, че положението на гумите се въздейства освен от времето денем, само че и от нощните студове.

2.            Проверете ходовата част

През зимата шофирането по заледени пътища става по-трудно. Следователно, даже дребни проблеми с окачванетоще доведат до загуба на непоклатимост и произшествия.

Експертът предлага авансово да ревизирате окачването в сервиза и да промените износените елементи преди студеното време. Също по този начин, би трябвало да ревизирате колелата и, в случай че е належащо, да извършите подравняване.

3.            Проверете маслото на мотора и трансмисията

През зимата маслото става по-гъсто и смазва по-лошо съставените елементи на колата. Ето за какво специалистите подсещат да промените остарялото масло преди студено време. Можете да налеете тип масло, което се сгъстява по-малко на студено.

Първата стъпка е да ревизирате колата за течове на масло. През зимата заради замръзнали уплътнения и гарнитури те могат да се усилят доста.

4.            Сменете охлаждащата течност с антифриз

Не се предлага да шофирате с лятна охладителна течност през зимата, напомни специалистът. Трябва да се смени с антифриз, резистентен на негативни температури.

5.            Проверете спирачната система

Неравномерното задействане на спирачките по хлъзгави зимни пътища усилва вероятността от рискови премествания и следващи произшествия. Експертите предлагат инспекция на спирачната система на автомобила. По-добре е да промените износените спирачни накладки преди студеното време.

6.            Проверете здрав ли е акумулатора

При негативни температури потенциалът на автомобилните батерии пада. Освен това, натоварването върху тях в студено време е по-високо. Експертите поучават да ревизирате батерията преди да пристигна огромния мраз.

7.            Проверете ангренажния ремък

В актуалните мотори ангренажният ремък може да издържи до 100 хиляди км пробег. В същото време, при студено време натоварването върху него е по-високо, което може да докара до непредвиден срив. Ако е належащо, специалистите предлагат промяна на ангренажния ремък преди зимата.

8.            Тествайте вътрешното отопление и вентилация

Преди настъпването на студеното време поучават да се ревизира ркак работи отоплението в автомобила и положението на вентилационната система. Замърсеният кабинен филтър ще усили запотяването на стъклата, тъй че е по-добре да го промените авансово, поучава специалистът.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР