Опитите за украинско контранастъпление разкриха съществуващите на Запад трудности с

...
Опитите за украинско контранастъпление разкриха съществуващите на Запад трудности с
Коментари Харесай

Време им е да отиват на бунището. Европа започна да си извлича поуки от контраофанзивата

Опитите за украинско контранастъпление разкриха съществуващите на Запад компликации с тежката техника. По-специално, с танковете. Оказа се, че нито “Леопардите ”, нито “Чалънджърите ” са в положение да обезпечат решаващо преимущество. Как европейските политици и оръжейници вземат решение този проблем?

В търсене на оръжия за пробив

Идеята за основаване на нова платформа, която да стане съществена за армиите на страните членки на Европейски Съюз, се зароди още през 2017 година - това го разискаха Ангела Меркел и Еманюел Макрон.

Това лято шефът на немското министерство на защитата Борис Писториус и френският му сътрудник Себастиен Лекорню оповестиха, че са подготвени да се върнат към плана.

Това частично се дължи на неуспеха на украинската контраатака и извънредно несполучливия опит с потреблението на тежка техника - даже най-новият “Леопард-2A6 ” не се трансформира в оръжие за пробив, както се надяваше Западът. В редки - за актуалните спорове като цяло и този в частност - танкови дуели, нашите Т-90М “Пробив ”, съгласно военните, показват предимство над немските бойни машини.

Поради това цялата контраатака беше сведена до артилерийски обстрел и пехотни офанзиви. Засега няма обилни триумфи: украинските въоръжени сили към момента остават на първата линия на съветската защита. А елитните запаси, които се съхраняваха за втория стадий на интервенцията, към този момент бяха хвърлени в борба.

„ Въпреки огромните старания за снабдяване на “Леопарди ” и други западни танкове, украинската ризница не съумя да обезпечи стиснатия пестник, нужен за продупчване на отбраната “, означи “Гардиън ” преди месец.

И макар че европейските бойни транспортни средства бяха доставени в Киев не напълно окомплектовани, в Париж и Берлин, явно, осъзнаха: време е да актуализират арсеналите си.

Нова платформа

Според американския портал “Дифенс Нюз ” Лекорню и Писториус ще обсъдят плана на 22 септември. До края на годината би трябвало да бъде призната „ пътна карта “ за основаване на „ танк на бъдещето “.

Обсъждат се детайлности. Има няколко разновидността на новата платформа, наречена “Основна наземна бойна система ” - ОНБС (MGCS - Main Ground Combat System) Френско-германското дружество КНДС, основано след сливането на “Краус Мафей-Вегман ” с “Некстер ”, и немският тръст “Райнметал ” настояват, че са разработчик и производител.

Те спорят по-специално за оръдието: диаметър 130 милиметра или 140. Според “Дифенс Нюз ”, конструкторите деликатно ще проучат борбите в Украйна, с цел да намерят баланс сред подвижност и сигурност.

Очаква се танкът да бъде оборудван с автомат за зареждане. Този механизъм от дълго време е неразделна част от руската и съветската технология, само че в западната танкостроителна школа избират да го пропущат.

Закъснения и компликации

Първите мостри на ОНБС ще бъдат изпратени на войските до 2035 година Датите обаче към този момент се отсрочват. И по този начин, в изявление за немското списание “Фокус ”, ръководителят на “Райнметал ” Армин Папергер приказва за 2040 година

" Във всеки случай това е доста дълъг интервал от време. Дори не знаем какво ще се случи след две години. Заслужава ли си да планираме до 2040 година? " разсъждава той.

В същото време Берлин е отделил 83,5 милиона евро за плана още тази година.

Самата идея за „ общоевропейски танк “ основава спомагателни проблеми. Твърде доста компании желаят да се включат. И всяка има свои планове. И по този начин, “Райнметал ” показа “Пантера-КФ51 ”, а КНДС има намерение да достави първите танкове “Леопард-2A8 ” на Бундесвера към 2025 година

Франция има по-малко преференциална позиция, а Париж има остра потребност от нещо ново. Настоящият главен военен танк “Люклер ” беше спрян от произвеждане през 2008 година

Прави усещане също, че Берлин по едно и също време работи, заобикаляйки своя комшия. Според немското издание “Ханделсблат ”, Германия редом с плана ОНБС води договаряния за основаването на още един танк с Италия, Испания и Швеция.

Всичко това заплашва реализирането на амбициозните проекти на водачите на европейската оръжейна промишленост. И до неотдавна концерните бяха доста по-заинтересовани от производството на съществуващи модели, търсенето на които нарастваше в навечерието на контранастъплението на ВСУ. Въпреки това рекламата под формата на “Леопарди ” и “Чалънджъри ”, горящи в степите, смекчи жарта на евентуалните купувачи. А Европейски Съюз мисли за коренно превъоръжаване.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР