Оперната прима Еделина Кънева получава най-много точки в конкурса за

...
Оперната прима Еделина Кънева получава най-много точки в конкурса за
Коментари Харесай

Еделина Кънева печели конкурса за Музикалния театър

Оперната прима Еделина Кънева получава най-вече точки в състезанието за шеф на Музикалния спектакъл, оповестиха източници на Lupa.bg. Тя се състезаваше за поста в конкуренция с досегашния началник Марияна Арсенова и с тенора Марио Николов. И тримата музиканти са уважавани в гилдията и имаха мощни концепции за развиване на Държавния музикален и балетен център " Стефан Македонски ". Предстои Министерство на културата да разгласи публично резултатите от състезанието и да заяви на уеб страницата си дали точно Еделина Кънева ще управлява трупата в идващите 5 години.

Мандатът на досегашния шеф Марияна Арсенова изтече при започване на годината, а конкурс бе разгласен през август т.г. от служебния министър на културата проф. Велислав Минеков.

Eделина Кънева е солистка на Музикалния спектакъл в София над 20 години. Пее от 6-годишна в радиохора. Баща ѝ е треньор и в 8 клас тя се записва да тренира баскетбол. Израства сред операта, сатирата и стадиона. Влиза в функциите на Зорика от „ Циганска обич “ на Лехар, графиня Марица в едноименната оперета на Имре Калман и още доста други.



Еделина Кънева е родена в София и е ученик на ДМА " Панчо Владигеров ". Прави дебюта си на сцената на Бургаска държавна опера. Следват 3 сезона, в които е ангажирана в операта в  Лайпциг.

От 1996 година е премиер-солистка в Националния музикален спектакъл " Стефан Македонски ". Репертоарът ѝ включва централните партии в оперите: " Трубадур ", " Тоска ", " Сватбата на Фигаро ", " Дон Жуан ", оперетите: " Прилепът ", " Цигански Барон ", " Графиня Марица ", " Страната на усмивките ", " Царицата на Чардаша ", " Великата незнайна ", мюзикълите: „ Котки “, ‘’Някои го избират горещо “, Уестсайдска история “, “Вълкът и седемте козлета’’.



Гост-солист е на симфонични оркестри. Има записи за Националното радио и Българската национална телевизия.

Еделина Кънева е музикален продуцент на поредност от Коледни концерти за Българска национална телевизия и Българска национална телевизия 2. Тя е основател и участник на планове в джаз и поп музиката. От 2012 година е учител в НМУ „ Любомир Пипков “, компетентност „ Поп и джаз пеене ”, а от 2017 година е музикален режисьор в „ Александра Аудио ”. Гастролирала е с триумф в Япония, Германия, Франция, Испания, Израел и други.



От 2000 до 2010 година е непрекъснат посетител -солист на Teatro Lirico D’ Europa и Mozart Festival Opera в Съединени американски щати. Участвала е неведнъж на фестивалите: Аполония, Софийски музикални седмици, Салон на изкуствата, Варненско лято и редица фестивали в Гърция, Израел и Германия.

От 2018 година Еделина Кънева е част от извънредно сполучливия план на Софийска опера и балет " Mamma Mia! “ с режисьор акад. Пламен Карталов, в който извършва основната роля на Дона Шеридан. Вчера тя взе участие в 100-то юбилейно зрелище на хитовия мюзикъл.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР