Операторите намаляват мощността, поради влошено охлажданеАтомни електроцентрали в Европа намалиха

...
Операторите намаляват мощността, поради влошено охлажданеАтомни електроцентрали в Европа намалиха
Коментари Харесай

Необичайно топлото време в Европа влияе на някои АЕЦ

Операторите понижават мощността, заради влошено изстудяване

Атомни електроцентрали в Европа понижиха мощността си, заради необикновеното стопляне на морската вода, употребена за изстудяване

Топлите морски води понижават мощността на някои атомни електроцентрали, излиза наяве от известия в последните дни на разнообразни АЕЦ оператори и регулатори на нуклеарната сила.

Електроцентралата в Ловиса, Финландия, която се състои от два реактора с общ потенциал 1 гигават, трябваше да понижи мощността си със 170 мегавата в сряда, защото морската вода, която се употребява за изстудяване на реакторите, е станала прекомерно топла, съобщи операторът Fortum.

Поради високите температури в северния регион, морската вода, която се събира, с цел да се охлаждат реакторите на Ловиса, е по-топла. Тя доближи 32 градуса по Целзий в сряда, написа GreenTech.bg.

Изливането на топла вода назад в морето след охлаждането на реакторите може да бъде рисково. Ако водата надвиши 34 градуса, съгласно Fortum, реакторите би трябвало да бъдат изключени – такива са регулациите.

„ Ние намалихме мощността със 170 мегавата за малко по-малко от два часа. Морската вода, която охлажда реакторите, е с температура 24 градуса, което е по-топло от нормално ”, споделя оперативният шеф на Fortum.
още по тематиката
Такова събитие е необичайност, само че може да се случи още веднъж през идващите дни, заради извънредно топлото време. От оператора подчертаха, че няма заплаха за хората, електроцентралата или околната среда.

„ Високата температура на морската вода в действителност може да понижи успеваемостта на охлаждащите системи на централата. Това се компенсира посредством понижаване или прекъсване на мощността ”, разясни Нина Лахтинен, шеф на отдела за нуклеарна сигурност към финландския регулатор STUK.

В Германия търговците предизвестиха предходната седмица, че по-високите температури през август могат да основат проблеми за охлаждането на реакторите в страната. Дъщерното сдружение на Е.ОН PreussenElektra, да вземем за пример, понижи производството с няколко %.

Шведският нуклеарен регулатор SSM съобщи пред Ройтерс във вторник, че производството на електрическа енергия в нуклеарната централа във Форсмарк също е намаляло „ с няколко процентни пункта ”, заради проблемите с охлаждането.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР