След провала на ротацията кампанията започна с пълна сила. Това

...
След провала на ротацията кампанията започна с пълна сила. Това
Коментари Харесай

Социологът Елена Дариева: Отношенията след 9 юни ще зависят от съотношенията

След неуспеха на ротацията акцията стартира с цялостна мощ. Това сподели пред БНР социологът от организация „ Насока “ Елена Дариева.

„ Още в дните преди празниците бяхме очевидци на своеобразен тест на реакциите – скачахме от скандал в скандал и постоянно политическите сюжети се преплитаха с престъпни. Такова преплитане е извънредно заблуждаващо – замъглява преценката на гласоподавателя, той към този момент мъчно може да следва хубавичко рационална логичност на политически избор. Тя обраства с престъпни сюжети. “

Създава се усещане, че Политическа партия са в отбранителна позиция. Синхронът сред част от останалите политически сили става все по-видим. Дори употребяват извънредно близки думи, гласи прочитът на Дариева.

„ Между ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи този синхрон става все по-видим. “

 

Комуникационните неблагополучия при ПП-ДБ не са от през вчерашния ден. Политическите им съперници се възползват от тази уязвимост, уточни Елена Дариева.

Кампанията на Движение за права и свободи по места е доста интензивна и не тече от през вчерашния ден, означи социологът. „ Техните гласоподаватели са извънредно мобилизирани. Те са заложили на акция лице в лице и срещи с гласоподаватели по места. “

Фрагментацията в бъдещия парламент ще допуска още веднъж да се седне на масата на договарянията, изясни още социологът.

„ Парадоксално, от една страна отношенията след 9 юни ще зависят от съотношенията. Стратегията е разчетена с пай небосвод, в който огневата мощност е засилена, нападките са гневни. В същото време има диференциация на този огън – в случай че се подлага на критика, не се подлага на критика политическата мощ като цяло, тъй че да можеш да си оставиш малката врата отворена. “

Повратният миг ще бъде преместен към края на акцията. Повечето социологически организации ще проведат новата вълна от изследванията си в навечерието на вота. Малко са тези, които ще са на терен в същинската част от акцията. Очаква се да настъпят разбърквания, сподели Елена Дариева. Според нея е извънредно важно колко обединения имат късмет да излъчат свои представители, с цел да може по-голяма част от гласувалите да се усещат показани.

Относно подредбата на втората, третата и четвъртата политическа мощ Дариева акцентира, че е значимо „ дали тези три обединения ще се движат в пакет или една от тях ще се откъсне„.

Има дребни обединения, към 4%-ната преграда, чиито шансове не трябва да бъдат подценявани. Такива следим както вляво – в лицето на „ Солидарна България “, по този начин и в дясното политическо пространство: в лицето на „ Синя България “, добави тя.

Делът на нерешилите за кого да гласоподават – към 15%, има капацитет да размести съотношенията, изрази мнение Елена Дариева.

novini.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР