Операторите, извършващи поддръжка в украинската ядрена централа Запорожие, превключиха режима

...
Операторите, извършващи поддръжка в украинската ядрена централа Запорожие, превключиха режима
Коментари Харесай

Спряха реактори в Запорожката АЕЦ

Операторите, извършващи поддръжка в украинската нуклеарна централа Запорожие, превключиха режима на прекъсване на два реактора, заяви във вторник назначената от Москва администрация на централата, ситуирана на фронтовата линия на войната, предава Ройтерс.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 11276
Най-голямата нуклеарна централа в Европа беше завладяна от съветските сили през март 2022 година Украйна и Русия се упрекват взаимно за обстрели по централата, а Международната организация за атомна сила (МААЕ) се пробва да сътвори механизъм за сигурност за попречване на произшествия.

Един от шестте реактора на централата, съгласно МААЕ, би трябвало да се поддържа в парещ режим на прекъсване, за да произвежда пара, нужна за нуклеарната сигурност, в това число обработката на течни радиоактивни боклуци в резервоарите за предпазване.

" За осъществяване на планов механически обзор на оборудването на енергоблок № 5 управлението на Запорожката атомна електроцентрала взе решение да го трансферира на " студено прекъсване ", заяви администрацията в канала си в Telegram.

" И с цел да се обезпечи пара за личните потребности на станцията, реакторната централа на енергоблок № 4 беше преведена в положение " топло прекъсване ".

МААЕ съобщи в изказване в понеделник, че администрацията на централата е уведомила организацията за прехода.

" Другите блокове остават в режим на студено прекъсване ", се споделя в изказването на МААЕ.

Москва споделя, че централата в последна сметка ще бъде обвързвана към съветската електрическа мрежа. Нито един от шестте реактора на централата не е произвеждал електрическа енергия. Украйна се зарече да си върне централата и цялата земя в Украйна, която в този момент е окупирана от Москва.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР