Операта Набуко на Джузепе Верди е с премиера в рамките

...
Операта Набуко на Джузепе Верди е с премиера в рамките
Коментари Харесай

"Набуко“ и "Брилянтин“ на сцената на Летен театър Варна

Операта " Набуко " на Джузепе Верди е с премиера в границите на Летен спектакъл Варна. Това е третата опера на Верди и тя му носи славата на огромен композитор. Действието се развива в Йерусалим и Вавилон през 586 година пр.н.е и разказва тежкото състояние на евреите, откакто са нападнати и завладяни, а след това заточени отвън родината си от вавилонския цар Набуко, в чиято роля се превъплъщава мексиканският трагичен баритон Карлос Алмагер, гастролирал на всички международни оперни подиуми и притежател на голям брой интернационалните награди.

Режисьор на " Набуко " е Сребрина Соколова , която споделя, че самата идея претърпява известна смяна:  " Началото на моите режисьорски търсения съответства с началото на военните спорове в Украйна, по този начин бях повлияна от тази тематика, разчетох знак в това. Бях тръгнала към една по-модерна визия. Колкото повече се задълбочаваха моите изследвания, толкоз повече се концентрирах върху обобщаване на посланието. Учудващо е по какъв начин всичко в човешката история се повтаря през годините и по какъв начин човечеството не си е научило уроците. Реших, че спектакъла ще го решим в типичен жанр, в епохата, само че ще бъде разказан с мисъл за сегашното и бъдещето в препратки. Насочила съм се към прошката и пречистването на човешката природа. Това е история за грешките, наказването и изкуплението, оттатък времето ".

 Рокендрол мюзикълът „ Брилянтин “
Сребрина  Соколова твърди, че тази година си слага две радикално разнообразни провокации с две доста разнообразни тематики. Премиерно показване на " Брилянтин " или по какъв начин да влезеш в обувките на другия. Мюзикълът, основан преди тъкмо 50 години от Джим, Джейкъбс, Уорън Кейси и Робърт Стигууд, е въодушевен от субкултурата на Грийзърите, зародила през 50-те – 60-те години на XX век. Символ на свободното мислене, с цялостна липса на двуличие и неестественост, тази субкултура печели огромна известност както В Съединени американски щати, по този начин и в Европа. 

Най-голяма известност мюзикълът печели след екранизацията му в киното с присъединяване на Джон Траволта и Оливия Нютън Джон, театралната версия на мюзикъла се разграничава от кино лентата, композиция е и от кино лентата, и от театралната версия , споделя режисьорката Сребрина Соколова:  " Много оказа помощ нашата идея за мюзикълите, с изключение на характерното осветяване, 3D мапингът оказва помощ. Визиите са решени в попарт жанр. Всичко гледаме в погледа на младежите. Пренасят ни във времето на рокендрола. Средната възраст на актьорите е 25 години. Намерих своята тематика, по какъв начин да запазим тази уникалност на младежите и това да не наруши общността, по какъв начин в цялото да действа самостоятелното ".

Следващият театър на мюзикъла " Брилянтин " е на 19-и август на сцената на Летен спектакъл Варна и на 20-и август на изнесената сцена на Балчик . След това през есента ще бъдат и идващите представления на операта " Набуко " .
Целия диалог със Сребрина Соколова можете да чуете в звуковия файл. Снимки: fccvarna.bg
По обявата работи: Наталия Маева
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР