ОПЕК заяви на 11 април, че сегашната криза на глобалните

...
ОПЕК заяви на 11 април, че сегашната криза на глобалните
Коментари Харесай

ОПЕК каза на Брюксел, че петролната криза е извън контрола му

ОПЕК съобщи на 11 април, че сегашната рецесия на световните пазари на недопечен нефт, породена от нахлуването на Русия в Украйна, е отвън контрола на групата.

Генералният секретар на ОПЕК - Мохамад Баркиндо - пресмята, че загубата на съветски петролни доставки, породена от настоящите и от бъдещите наказания или протест на потребителите, може да надвиши 7 млн. барела дневно. И картелът няма опция да попълни това количество с в допълнение произвеждане. Това е дал отговор Баркиндо на еврокомисаря по енергийните въпроси на Европейския съюз - Кадри Симсон, която е изтъкнала отговорността на ОПЕК да балансира пазара.

В документ, който са видели и кореспонденти на организация " Блумбърг ", Симсон е споделила, че групата може да употребява съществуващите си свободни мощности, с цел да помогне за превъзмогване на рецесията. Баркиндо обаче е репликирал, че пазарите се клатят от политически фактори, а не от търсене и предложение, и организацията няма въздействие върху тях. " Тези рецесии основават високи пазарни съмнения..., само че зад тях не стоят фундаментални фактори и те са напълно отвън контрола на ОПЕК ", подчертал генералният секретар на картела.   

Репликите сред представителите на двете страни са били разменени по време на регулярния разговор сред Европейски Съюз и ОПЕК. 

Петролните котировки не престават да се двоумят наоколо до 100 щ. $ за барел, а на 12 април суровината вид " Брент " с доставка през юни надвиши 101 $ за барел откакто Китай облекчи драконовските ограничения за преодоляване на новия гърмеж от болни от ковид. Този ценови растеж покачва разноските за петролни производни като бензин и дизел, напомпва спомагателна инфлация и утежнява качеството на живот на хората.  

Страните членки на ОПЕК, отпред със Саудитска Арабия отхвърлят апелите на едрите петролни консуматори като Съединени американски щати, да попълнят празнината, оставена от Русия. Освен пазарните им възгледи, те сигурно имат и други аргументи за въздържанието. Рияд, паралелно с Москва, оглавяват алианса ОПЕК+, в който вземат участие 23 страни производителки на черно злато. И саудитското кралство евентуално желае да запази политическите си връзки с Кремъл, който оказа помощ на саудитците да понижат зависимостта си от Вашингтон. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР