Опасност войната да се разрастне и извън границите на Украйна

...
Опасност войната да се разрастне и извън границите на Украйна
Коментари Харесай

Българските служби: Войната може да се разрасне извън Украйна. Русия се е прицелила в Балканите

Опасност войната да се разрастне и отвън границите на Украйна виждат българските специфични служби. Като една от задачите на Русия е да сътвори нова зона на спор на Балканите.
Черноморско-кавказкия район се показва и като зона на първостепенно значение както за сигурността на България, по този начин и за НАТО.
Тези предизвестия са включени в годишните отчети на ДАНС, разузнаването и военното разузнаване, които са оповестени от Министерския съвет.
Според контраразузнавачите ни има действително заплаха от потреблението на оръжия за всеобщо поразяване. Москва към този момент на няколко пъти пробва да изнудва Европейски Съюз и НАТО със закани да употребява нуклеарни оръжия във войната си с Украйна.
„ Военните дейности резервират капацитета си за ескалация и разпространяване отвън украинска територия, като не може да бъде изключен изцяло и вид за потребление на оръжия за всеобщо поразяване. Процесите водят до смяна на съществени енергийни и транспортни коридори и генерират забележителен бежански поток към Европа, който основава спомагателни провокации за приемащите страни. Фактори за дестабилизация на района се явяват и „ замразените “ спорове (Нагорни Карабах, Абхазия и Южна Осетия, Приднестровието), в които Русия е основен фактор.
През 2022 година в Западните Балкани се следи повишаване на напрежението. Засилената конкуренция сред геостратегическите фактори подтиква великодържавнически и реваншистки упоритости. Етническите и религиозни специфики се инструментализират за подкопаване на държавния суверенитет и териториална целокупност “, написа в отчета на ДАНС във връзка с средата на сигурност за България.
„ Успоредно, в районен аспект деструктивна роля имаха индиректните опити на Москва да сътвори втора зона на неустойчивост в Западните Балкани, възползвайки се от съществуващите в района проблеми и несъгласия.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР