Опасните стоки могат да бъдат произведени както в страна от

...
Опасните стоки могат да бъдат произведени както в страна от
Коментари Харесай

Къде можем да проверим дали една стока е опасна и да си поискаме парите от търговеца?

Опасните артикули могат да бъдат създадени както в страна от третия свят, по този начин и в страна от Европейската общественост. Това сподели създателят на онлайн платформата " Ние, потребителите “ Габриела Руменова, като се базира на последния отчет на системата за бърз продан на информация за потвърдено рискови нехранителни артикули Safety Gate.

Тя изясни, че проникването на рисковите артикули от трети страни на европейския пазар е най-лесно през интернет и поради интензифицирането на търговията там, заради което европейските институции работят по стягането на контрола.

" На територията на Европейския съюз работят по-строги правила и по-високи условия към продуктите по отношение на тяхната сигурност, както при тестването им преди да бъдат пуснати в продажба, по този начин и когато се реализира надзор “, добави тя. И напомни, че през предходната година беше взето решение да се обезпечи представител на производителя или вносителя на дадената стока на територията на европейската страна, в която тя ще се предлага за продажба. Това е една спомагателна мярка, която цели да подсигурява по-висока отбрана.

Същевременно, през последните години доста от производителите в Китай се стремят да съблюдават високите европейски стандарти и най-малко в някои сегменти основават релативно качествени артикули, които са желани поради по-ниските цени, подбор и други  

По последни данни страните от Европейската общественост най-често оповестяват за несъответстващи на стандартите за сигурност артикули от категориите " играчки “, " моторни транспортни средства “ и " козметика “, като рисковете при използването им са най-вече химически, от пострадване и от задушаване.

" Прави усещане, че при играчките има растеж с към 3% спрямо предходния интервал, до момента в който при моторните транспортни средства пък се следи спад с към 10% “, уточни Руменова пред БНР. 

Експертът посочи, че подредбата за България е малко по-различна. На първо място са химическите артикули с дял от 39%, следвани от моторните транспортни средства – 18%, и изделията за деца – 15%. " Сред най-многобройните сигнали в България са тези за електронните цигари с течности и по-специално – пълнителите за тях. Обикновено проблемите са свързани с незадоволително информация: липсват инструкции за приложимост, не се показват рисковете, не е ясно каква доза никотин гълтам пушачът. Някои от електронните цигари за многократна приложимост са с резервоари, които са по-големи от общоприетия потенциал “, даде образци Руменова и добави, че част от течностите са създадени точно в Китай.

България е външна граница за Европейски Съюз и по тази причина е доста значимо контролът да бъде сигурен и при опит за импорт на рискови артикули или след възможното им попадане на пазара бързо да се подхващат съответните дейности за прекъсване вноса или евакуиране, заличаване и възбрана за следващ импорт. А също по този начин и за известяван по системата Safety Gate на всички участващи в нея страни - да знаят, че тези артикули съществуват и могат да попаднат на пазара в тяхната страна, с цел да може способените национални органи да възнамеряват издирването им, сподели още Габриела Руменова.  

Отговорните институции в България са Министерство на здравеопазването, Министерство на околната среда и водите, Държавната организация за метрологичен и механически контрол, КЗП и други според от типовете артикули, рисковете и надлежно компетенциите на всяка от тези институции.

Ако потребителите попаднат на рискови артикули, неотложно да прекратят използването им, да ги върнат на търговеца и да изискат назад парите си, като осведомят институциите. От Регистъра на Safety Gate могат да се срещнат с неразрешените потвърдено рискови артикули, като там има опция да се търси по бранд, име и тип на продукта: https://bit.ly/3H5NNFt
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР