Опасни нива на замърсяване на въздуха са измерени в късните

...
Опасни нива на замърсяване на въздуха са измерени в късните
Коментари Харесай

Опасно мръсен въздух са дишали столичани във вторник вечер

Опасни равнища на замърсяване на въздуха са измерени в късните часове във вторник вечер (29 срещи 30 ноември) във всички столични региони, където има измервателни станции на Изпълнителната организация по околна среда.Това демонстрират осреднените едночасови стойности за равнищата на концентрации на фини прахови частици в редица региони на София на екоагенцията, оповестени на уеб страницата на Столична община.

София е градът с най-високите превишения на допустимите правила на замърсяване с фини прахови частици (ФПЧ10) в страната за миналото денонощие - над два пъти и половина. Замърсяване с прахуляк над допустимото е имало в още девет обитаеми места в България - средоно над 1 път и половина. Това сочат и данните на уеб страницата на екоагенцията (ИАОС), която разгласява осреднените стойности за денононощието и сега има данни за 29 ноември (от 0 до 24 часа). Пикът на смогът нощес обаче е бил към и след 24 часа, което допуска, че точно най-високите равнища на замърсявания към момента не са регистрирани в данните на екоагенцията.

Най-тежък е бил смогът в региона на " Хиподрума " след получнощ и в квартал " Младост " в 21- 22 часа на 29 ноември, когато допустимата норма на замърсяване е превишена над 7 пъти (350 µg/m3 при възможни 50µg/m3). В райна на " Надежда " замърсявнето с прахуляк е скочило 6 пъти над нормата ( 300 µg/m3) като пикът е също е бил след среднощ и високите равнища тук са се задържали и през нощта. В " Павлово " - превишението към 20 ч. нощес е било 5 пъти (250 µg/m3).

Според данните на Изпълнителната организация по околна среда (ИАОС) за денонощието на 29 ноември (0-24 часа) за страната най-сериозните превишения с ФПЧ10 са измерени точно в София - над 2 пъти и половина в " Надежда " (2.61µg/m3) и " Хиподрума " (2.64µg/m3), " Павлово " - 2.35 µg/m3, а в " Младост " - два пъти. В " Дружба " - 1.17 µg/m3.

Предишното съществено замърсяване на въздуха в столицата беше напълно скоро - преди да завали снегът в понеделник. Тежкият смог от предишния петък вечер се задържа компактно над София и през уикенда.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Замърсеният въздух (81)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР