Опашки за гласуване се извиха в много от секциите в

...
Опашки за гласуване се извиха в много от секциите в
Коментари Харесай

Опашки за гласуване в чужбина


Опашки за гласоподаване се извиха в доста от секциите в чужбина. На места породи и напрежение поради скупчване на хора и дългото попълване на заявления.

Километрични опашки се извиха в Лондон, с цел да могат сънародниците ни да упражнят правото си на глас. Опашки има и пред секции в Белгия, Испания и Франция, демонстрират фрагменти от Facebook.

Строгите коронавирус ограничения в доста страни, както и пониженият брой секции зад граница, са част от нещата, които изнервиха гласуващите.

С напрежение, безпорядък и кавги стартира изборният ден за българите в Турция, споделя в собствен репортаж БНР. В секцията в истанбулския квартал Авджилар се извиха дълги опашки поради декларациите, които би трябвало да попълня всеки гласуващ. По проект това трябваше да се прави онлайн. В неделя сутринта обаче комисията реши тези, които не са попълнили документа авансово, да го вършат на място, само че отвън секцията. След това на място дойдоха покровители и бе свикано ново съвещание на комисията. На него бе взето тъкмо противоположното решение – декларациите да се попълнят вътре в самата секция, прецизира кореспондентът на националното радио.

Това докара до безпорядък, закъснение и опашки, а спазването на физическа отдалеченост стана съвсем невероятно поради струпалите се хора. Много от тях заподозряха, че това се прави, с цел да им се попречи да гласоподават.

В Турция на тези избори има общо 35 секции. Заради ковид в страната е въведен полицейцки час, който не важи за българите.

В град Чорлу, където е една от най-големите български общности, също имаше опашки, заяви Нова телевизия. Най-голямото усложнение още веднъж се оказаха наложителните заявления.

Проблем с декларациите се оказа, че има и в Германия. Очевидци оповестиха, че в Регенсбург се попълнят заявления за други хора.

БиТиВи сподели дълги опашки пред консулството ни в Барселона, където бяха отворени две секции за гласоподаване. В цяла Испания са подадени рекорден брой заявки за гласоподаване - 7778. Следобед се чака усилване на изборната интензивност, което евентуално ще докара до скупчвания и на други места като Мадрид и Валенсия.

Българите във Виена също са много дейни, заяви Нова телевизия. В цяла Австрия са открити общо 17 изборни секции, 9 от тях са в столицата. Заявленията за гласоподаване са над 2 хиляди

Секциите в Белгия са 11, съобщи БНР. Една от секциите в Гент, където е съсредоточена огромна българска общественост, остана без ръководител и часове след началото на изборния ден се чакаше решение кой да го замести.

Дълги опашки имаше и пред изборните секции в Лондон.На една от опашките пред секцията в Сътън чакат към 2000 души. Гласували описват, че са чакали към два, три часа с цел да упражнят правото си на глас, заяви БиТиВи. Властите в Сътън са отправили публично предизвестие, че може да преустановят гласуването поради противоепидемичните ограничения.

На тези избори във Англия има единствено 35 секции, а повода е излизането на страната от Европейския съюз.В същото време българската общественост на Острова покри критериите за откриване на над 80 секции.

Обединеното кралство е една от страните с най-вече заявки за гласоподаване – 16 359.

Безпрецедентен интерес към парламентарните избори означават и българите в Париж.

Във Франция бе планувано да има 18 изборни секции, само че кметът на град Моасак не даде на българската общественост помещение, в което да се организира вотът. Сънародниците ни там сами се провеждат и намират място, само че нощес е влезнала жандармерия и в последна сметка няма да има изборна секция. Официалният мотив на френските управляващи е, че не са спазени санитарните условия.

Дълги опашки се извиха и в Германия – във Франфурт, Мюнхен и Берлин.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР