Опасенията за сигурността, изразени от Турция като член на НАТО

...
Опасенията за сигурността, изразени от Турция като член на НАТО
Коментари Харесай

Столтенберг иска в НАТО да се чуят опасенията на Турция

Опасенията за сигурността, изразени от Турция като член на НАТО в опълчването й на кандидатурите на Финландия и Швеция имат учредения и би трябвало да бъдат чути. Това съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по време на посещаване във Финландия.

" Това са законни опасения. Става дума за тероризъм, за експорт на оръжия ", съобщи Столтенберг на взаимна конференция с финландския президент Саули Нинистьо, оповестява Reuters.

Миналия месец Швеция и Финландия подадоха молба за присъединение към НАТО, подтикнати от нахлуването на Русия в Украйна. Турция се противопостави на тяхното приемане с обвиняването, че поддържат и укриват кюрдски бойци и други групи, които счита за терористични.

Столтенберг съобщи, че Турция е основен съдружник за алианса заради стратегическото си местонахождение на Черно море сред Европа и Близкия изток, и цитира поддръжката, която тя оказва на Украйна. " Трябва да помним и да разберем, че нито един съдружник на НАТО не е претърпял повече терористични офанзиви от Турция ", сподели Столтенберг, като употребява турското наречие на името на страната, желано от Турция и нейния президент Тайип Ердоган.

Столтенберг и Нинистьо обявиха, че разговорите с Турция ще продължат, само че не дадоха индикации за прогрес в договарянията.

" Срещата на върха в Мадрид в никакъв случай не е била краен период ", сподели Столтенберг, визирайки срещата на НАТО в Мадрид в края на юни.

Столтенберг сподели още, че помощта, която НАТО оказва на Украйна с доставките на оръжия е ориентирана към опазване на страната. " Мирът е вероятен, само че Украйна би трябвало да реши какви териториални отстъпки е подготвена да направи за постигането му. Нашата цел е да я поддържаме, с цел да бъде реализиран [мира] с минимални загуби ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР