Словашкият вицепремиер и министър на околната среда Томаш Тараба заяви,

...
Словашкият вицепремиер и министър на околната среда Томаш Тараба заяви,
Коментари Харесай

Животът на Роберт Фицо вече е извън опасност, денонощие ще остане в изкуствена кома

Словашкият вицепремиер и министър на околната среда Томаш Тараба съобщи, че животът на премиера Роберт Фицо, който оцеля при опита за ликвидиране, не е в заплаха. Той направи това изказване след сполучливата интервенция, траяла 3 часа и 40 минути в болничното заведение в град Банска Бистрица, заяви телевизионният канал TA3.

Премиерът е подложен в изкуствена кома, в която ще остане 24 часа. Първоначално се съобщаваше, че е изгубил доста кръв в коремната област, само че след това източници прецизираха, че най-важните артерии не са повредени и загубата на кръв не е толкоз сериозна, колкото се считало. Според малкия екран този факт дава вяра, че тежко раненият Фицо ще се възвърне след покушението. В лекуването на премиера вземат участие най-хубавите лекари в Словакия.

Премиерът беше уцелен в стомаха, таза и ръката.

Заподозреният за атентата против словашкия министър председател Роберт Фицо е 71-годишен публицист, сподели вътрешният министър в сряда, откакто медиите идентифицираха мъжа. „ Мисля, че мога да потвърдя това, да “, сподели министърът на вътрешните работи Матус Сутай Есток пред кореспонденти, запитан за известие, идентифициращи мъжа, арестуван на мястото на стрелбата в град Хандлова. Става дума за Юрай Чинтула, писаха локални медии. Той бил деятел на демократичната партия „ Прогресивна Словакия “ и имал публично записано оръжие, заяви Aktuality.

Според Denník той е стрелял с късоцевно оръжие, което има законно. Свидетели настояват, че той първо е крещял на Фицо, който по-късно се доближил до него, с цел да му стисне ръката. Последвали изстрели. Отбелязва се, че обвиненият през 2016 година е работил в частна охранителна работа. Тогава самият той станал жертва на нахлуване по време на работа в един от комерсиалните центрове.

„ Мисля, че мога да потвърдя това, да “, сподели министърът на вътрешните работи Матус Сутай Есток пред кореспонденти.

Медиите оповестяват, че обвиненият е създател на литературния клуб DUHA (Дъга) и е от град Левице. Според известията той е написал три стихосбирки и е член на формалната Асоциация на словашките писатели. Асоциацията удостовери във Фейсбук, че мъжът е член от 2015 година, добавяйки, че в случай че самоличността му като обвинен стрелец бъде доказана, „ участието на този ненавиждан човек ще бъде неотложно анулирано “.

Синът на обвинения сподели пред словашкия новинарски уебсайт aktuality.sk, че няма „ безусловно никаква визия какво мисли татко му, какво възнамерява, за какво се е случило “. Той сподели, че татко му е законно регистриран собственик на оръжие. На въпрос дали изпитва ненавист към Фицо, синът сподели: „ Ще ви кажа следното: той не е дал своя вот за него. Това е всичко, което мога да кажа по въпроса “.

Лидерът на демократичната партия „ Прогресивна Словакия “ (Progresivne Slovensko), която е в съпротива на настоящето държавно управление, отхвърля индивидът, който се опита да убие премиера Роберт Фицо, да е обвързван с тяхното придвижване. „ Предупреждаваме да не се популяризира погрешна информация за атентатора. Категорично отхвърляме той да е бил член на нашето придвижване. Изобщо няма никаква връзка с нашата партия или с членове на нашата партия “, написа Михаил Шимечка на страницата на партията във Facebook.

Опит за ликвидиране на Фицо е първият опит за ликвидиране на настоящ министър председател в Европа през последните 38 години. На 28 февруари 1986 година на основната улица на Стокхолм е погубен шведският министър-председател Улоф Палме.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР