ООН отправи призив за отпускане на рекордни средства за помощ

...
ООН отправи призив за отпускане на рекордни средства за помощ
Коментари Харесай

ООН: Всеки 23-и човек ще има нужда от помощ през 2023 г.

ООН насочи апел за разпределяне на рекордни средства за помощ през идната година поради войната в Украйна и други спорове, изключителните обстановки, свързани с климата и към момента продължаващата пандемия, които тласкат от ден на ден хора към апетит.

В годишния световен филантропичен обзор на Организация на обединените нации се показва, че 339 милиона души по света ще се нуждаят от някаква форма на незабавна помощ през идната година - с 65 милиона повече от прогнозата преди година, написа БГНЕС.

" Това е феноменално и депресиращо число ", съобщи ръководителят на службата за помощ на Организация на обединените нации Мартин Грифитс, като добави, че идната година ще бъде в ход най-голямата филантропична стратегия, която светът в миналото е виждал.

" Ако всички хора, нуждаещи се от незабавна помощ, се намират в една страна, тя би била третата по величина страна в света след Китай и Индия ", сподели той.
Новата оценка демонстрира, че всеки 23-и човек ще има потребност от помощ през 2023 година, до момента в който през 2015 година това е бил всеки 95-и човек. Тъй като рисковите феномени, следени през 2022 година, се разгръщат и през 2023 година, Грифитс дефинира филантропичните потребности като " шокиращо високи ".

" Смъртоносните суши и наводненията опустошават общности от Пакистан до Африканския рог ", сподели той, като уточни и войната в Украйна, която " трансформира част от Европа в полесражение ".

филантропични организации се споделя, че за обезпечаването на помощ за 230 млн. най-уязвими хора в 68 страни ще са нужни рекордните 51,5 милиарда $. Това е повече от 41 милиарда $, поискани за 2022 година, макар че през годината сумата беше преразгледана до към 50 милиарда $ - като по-малко от половината от тази търсена сума беше финансирана.

Застъпващите се рецесии към този момент са довели до това, че светът се сблъсква с " най-голямата световна продоволствена рецесия в актуалната история ", предизвести Организация на обединените нации. Организацията посочи, че до края на тази година се чака минимум 222 милиона души в 53 страни да се сблъскат с остра продоволствена неустановеност, като 45 милиона от тях са изправени пред риска от гладна гибел, написа бгнес.

" Пет страни към този момент изпитват това, което назоваваме условия, сходни на глада, в които с убеденост, за жалост, можем да кажем, че хората умират вследствие на това ", сподели Грифитс. В тези страни - Афганистан, Етиопия, Хаити, Сомалия и Южен Судан - част от популацията е изправено пред " пагубен апетит " тази година, само че към момента не е разгласен апетит в цялата страна.
Грифитс съобщи, че се надява 2023 година да бъде година на " взаимност, както 2022 година беше година на страдалчество ". 

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР