Онлайн викторина ще даде възможност на училища от цяла страна

...
Онлайн викторина ще даде възможност на училища от цяла страна
Коментари Харесай

Ученици от цялата страна ще премерят знанията си за лешоядите и Натура 2000

Онлайн викторина ще даде опция на учебни заведения от цяла страна да разпространят познания за европейската природозащитна мрежа " Натура 2000 " (повече за мрежата виж тук) и лешоядите, които тя опазва. Учениците, които дадат най-вече правилни отговори, ще получат разнообразни награди - посещаване в региони, където има действия за лешоядите в България, настолни игри, тениски и други, коментират уредниците от сдружението " Зелени Балкани ".

Това е второто издание на надпреварата сред възпитаници със познания за " Натура 2000 ". Миналата година викторината е била на хартия и се е провела в 12 учебни заведения в области Пловдив и Стара Загора, където са офисите на " Зелени Балкани ". Тогава в нея са взели участие 250 ученика.

През април тази година уредниците се надяват на интерес от учебни заведения в разнообразни региони на страната, като ще разпространят за подготовка на учениците осведомителни материали за " Натура 2000 " и двата типа лешояди, за които викторината ще задава въпроси - белоглавия, който гнезди в България, и брадатия, който е липсващ за страната.

 Белоглави лешояди в спор за храна. Лешоядите имат стомаси с висока киселинност, която им разрешава да се хранят с умрели организми и по този метод да обезвреждат разнообразни типове болести. Заради това те са наричани още
© Зелени Балкани

Белоглави лешояди в спор за храна. Лешоядите имат стомаси с висока киселинност, която им разрешава да се хранят с умрели организми и по този метод да обезвреждат разнообразни типове болести. Заради това те са наричани още " санитари на природата ".

Показалите най-хубави резултати 10 ученика ще могат да посетят и природозащитни действия за възобновяване и запазване на популациите на лешоядите в Кресненското дефиле, Врачанския Балкан или скалите към Котел и Сливен.

" Още преди епидемията от ковид бяхме решили тази година викторината да е виртуална. Така можем да стигнем до повече учебни заведения, а и актуалните способи и онлайн другарство са по-приятни за младите участници, " описа за " Дневник " Анелия Павлова от съдружие " Зелени Балкани.

За да могат във викторината за " Натура 2000 " и белоглавия и брадатия лешояд да да се включат учениците от 8 и 9 клас, от " Зелени Балкани " чакат регистрации от техни учители до 5 април (повече виж тук).

Предвидена е и още една викторина, която обаче е за възпитаници от 6 и 7 клас и е с въпроси за всички типове лешояди в България. Тя е налична единствено за учебни заведения от регионите, в които се следи концентриране на редките " санитари на природата " и където е извънредно значимо младите да ги познават и опазват - общините Благоевград, Враца, Котел, Кресна, Сандански, Симитли, Сливен, Струмяни. Срокът за записване за отговорниците от учебните заведения за това онлайн съревнование е 5 април (повече информация виж тук).

След записването, учителите ще разполагат с просветителни материали от " Зелени Балкани ", с които да приготвят участниците. Самото онлайн съревнование ще се състои на 27, 28 или 29 април .

Всичко, което би трябвало да знаете за: НАТУРА 2000 в България (206)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР