Онлайн платформата “Книговище се бори с функционалната неграмотност чрез 24

...
Онлайн платформата “Книговище се бори с функционалната неграмотност чрез 24
Коментари Харесай

1700 деца се надпреварват в четене с разбиране за 24 май

Онлайн платформата “Книговище ” се бори с функционалната неначетеност посредством 24 посланици в 24 обитаеми места

Над 1700 деца се включват на 24 май в 24-часовото съревнование по четене с схващане на платформата “Книговище ”. Надпреварата стартира от 0,00 ч и продължава до 24,00 ч. В нея може да взе участие всяко дете, като единственото нужно е да се записва на уеб страницата knigovishte.bg и да реши допустимо най-вече въпросници за обичаните си книги. Състезанието дава формален старт на цялостната версия на уеб страницата, а спечелилите ще получат награди. Третото място печели персонален абонамент за уеб страницата, второто - фамилен абонамент, а първото - абонамент за целия клас.

Електронната платформа за поощряване на детското четене започва през януари тази година и досега в нея са се записали 1700 възпитаници, 230 учители и 550 родители.

“Има четящи деца

на всички места

Независимо къде се намира едно дете, то може да бъде четящо ”, споделя Искра Джанабетска, която е един от създателите на “Книговище ”. Платформата към този момент има и свои посланици. 24 деца от 24 обитаеми места в България провеждат дребни срещи със свои връстници и показват положителната идея за четенето и разбирането на всяко произведение.

С началото на пролетта “Книговище ” прави 3 визити в столични учебни заведения. През април минава през 122-о ОУ “Николай Лилиев ”, а през май посещава 90-о СУ “Ген. Хосе де Сан Мартин ” в жк “Люлин ”. “Досега срещаме единствено позитивни мнения и дори най-вече от децата. Вчера ни се обади майката на посланика ни в Сливен. Той е разказал за “Книговище ” пред класа си и всички най-после поискали да си създадат профил ”, споделя Джанабетска. В момента в Бургас, Варна и София има учебни класове, които тестват платформата в час, а към този момент 6 класа от столичното 104-о ОУ “Захари Стоянов ”

ще се образоват по

литература с

платформата

на “Книговище ”. “Имаме деца, които толкоз са се стимулирали, че освен вземат участие, само че и вършат въпросници ”, прибавя Джанабетска. Тя основава платформата дружно с Деси Гаврилова и Яна Генова, откакто трите научават за плашещата статистика, че 42% от 15-годишните възпитаници в България са функционално необразовани и не могат да осмислят прочетеното.

Образователната платформа “Книговище.бг ” е онлайн игра на въпроси и отговори върху прочетени книги, която предизвиква децата и младежите да четат, затвърждава способността им да осмислят прочетен текст и насърчава четенето за наслаждение. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР