Омикрон вариантът се разпространява три пъти по-бързо, отколкото, да кажем,

...
Омикрон вариантът се разпространява три пъти по-бързо, отколкото, да кажем,
Коментари Харесай

Проф. Аргирова с плашещи данни за Омикрон - колко по-заразен е

Омикрон разновидността се популяризира три пъти по-бързо, в сравнение с, да кажем, Делта разновидността. Колегите от Южна Африка към този момент са създали графика, която доста ясно го демонстрира. Това значи, че вирусът ще може да заразява доста повече хора за малко време, което ще докара до бързото му разпространяване.

Това заяви ръководителят на Българското сдружение по здравна вирусология проф. доктор Радка Аргирова, представена от Министерството на здравеопазването. Засега не може да се каже, че Омикрон е по-опасен във връзка с признаците и метода на боледуване. "Колежката, която следи в Южна Африка пандемията, оповестява, че всички заболели в южноафриканската провинция, в която този нов вид е публикуван, боледуват напълно леко и общо взето не ги одобряват в болница. Така че, към днешна дата имаме сведения, че протича леко тази зараза. Все още не може да се каже обаче дали това е по този начин и за възрастните хора и хората с съпътстващи болести. Очакваме сведения по този въпрос ", разяснява проф. Аргирова.

По думите ѝ Националният център по заразни и паразитни заболявания рапортува, че Омикрон към момента не е засечен в България. "Иначе, това е следващият вид, за който досега знаем, че има прекалено много разновидности. Според някои източници са над 50, съгласно други - 52, а някъде се приказва и за 55. Голяма част от разновидностите обаче са познати от Делта и Алфа разновидностите и не са нови за нас. Има, несъмнено, и нови такива. Много от тях са локализирани в така наречен S-протеин, т. е. обиден още веднъж е S-генът. Това е белтък - гликопротеин, който реализира рецепторната функционалност сред вируса и клетката посредством ACЕ2 рецептора на клетката. Тъй като по този начин стартира цикълът на репликацията, тъкмо по този метод се реализира инфекцията. Ето за какво, тъкмо тези разновидности доста ни интересуват ", уточни проф. Аргирова.

Всички настоящи
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР