Омикрон е точно толкова добър, както всеки вариант SARS-CoV-2, в

...
Омикрон е точно толкова добър, както всеки вариант SARS-CoV-2, в
Коментари Харесай

Проф. Радостина Александрова: Омикрон ще „почука“ на всяка врата

Омикрон е тъкмо толкоз добър, както всеки вид SARS-CoV-2, в търсенето и намирането на ниша, т.е. на тези хора, които не са предпазени. Това е един вид, който се популяризира от 3 до 6 пъти по-бързо от Делта разновидността, тъй че той безусловно „ ще почука “ на всяка врата и е значимо да бъдем предпазени, сподели в студиото на Радио София вирусологът от Българска академия на науките проф. Радостина Александрова.
„ Уязвими са хората, които нямат имунитет, които нямат отбрана, т.е. хора, които не са имунизирани и не са боледували, с ангажимента обаче, че Омикрон е пет пъти по-добър, спрямо предходните разновидности, в това да провокира още веднъж зараза в хора, които към този момент са боледували. Другото нещо, което би трябвало да имаме поради е, че слагането единствено на две дози ваксина, изключително когато при двудозовите са минали повече от три месеца, изследванията демонстрираха, че отбраната във връзка с симптоматична зараза, пада до към 30-40% при продукта на Пфайзер/Бийонтех “ , разяснява проф. Александрова.
Тя добави, че отбраната от тежко боледуване е към 70%, а слагането на бустерна доза ще усъвършенства доста този %.
„ Поставянето й покачва отбраната от симптоматична зараза до 70%-80% “, сподели проф. Радостина Александрова.
Тя добави, че огромна част от имунизациите се ползват в три дози , по тази причина не е инцидентно и приложението на тази против Covid-19 да бъде тридозова.
„ Това, че сме сложили третата доза и сега срокът е скъсен на три месеца, точно с оглед по-добра отбрана от Омикрон, не значи, че и бъдеще ще се постанова на всеки три месеца това нещо да се случва “.
Проф. Радостина Александрова добави, че не би трябвало да ни успокоява обстоятелството, че Омикрон протича по-леко, защото в един миг доста хора могат да се окажат инфектирани.
Вирусът намира поле за изява в децата
30 000 деца , на възраст сред 5 и 11 години, които са получили две дози от имунизацията са следени в Съединени американски щати и най-честите странични реакции са болежка на мястото на инжектиране, главоболие и отмалялост, добави проф. Александрова.
„ При сложени повече от 8 млн. дози ваксини са следени общо 11 случая на миокардит , от които 7 към този момент са излекувани, а 4 са в развой на възстановяване “.
97%-98% от получените сигнали от родилите на деца в тази възрастова група са незначителни неразположения. 
„ Има два смъртни случая на деца откакто са получили имунизацията. И двата са деца, които са имали голям брой съпътстващи болести и анализът на специалистите не е открил връзка сред имунизацията и този нежелателен излаз “.
В света към този момент има сложени повече от 9,2 милиарда дози ваксини против Covid-19 , сподели проф. Радостина Александрова.
Подробности можете да чуете в изявлението на Катя Василева с проф. Радостина Александрова
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР