Омбудсманът се ангажира да гарантира цялостна реформа в защита на

...
Омбудсманът се ангажира да гарантира цялостна реформа в защита на
Коментари Харесай

Цялостна реформа в законите, свързани с правата на хората с увреждания

Омбудсманът се ангажира да подсигурява цялостна промяна в отбрана на правата на хората с увреждания. Затова ще поддържа три законопроекта за хората с увреждания, заяви в Перник заместник-омбудсманът Диана Ковачева.Оказало се, че написаният от институцията на омбудсмана законопроект за персоналната помощ е обвързван с още два, които сега се създават в Министерството на труда и обществената политика - Законът за хората с увреждания и Законът за обществените услуги.
Решението е взето след поредност срещи на омбудсмана с организации на хората с увреждания.
Идеята е трите законопроекта да бъдат импортирани дружно в Народното събрание - на 1 октомври и да бъдат гледани като пакет.
Така промяната, обвързвана с правата на хората с увреждания, ще бъде цялостна, а не на парче, съобщи Ковачева. По думите й Законът за персоналната помощ взема решение единствено един, въпреки и доста основен въпрос, обвързван с опцията на хората с увреждания да излязат на открито, да имат достъп до живота.
Продължаваме да считаме, че законопроектът за персоналната помощ е ключът към упражняването на всички права, уточни Ковачева.
Тя посочи, че главната концепция на промяната е привеждане на нашето законодателство в сходство с Конвенцията за хората с увреждания, утвърдена от България през 2012г. В основата на цялостната промяна е самостоятелният метод. Сега се дават пари "на калпак ", без да се регистрират характерните потребности, акцентира Ковачева.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР