Омбудсманът настоява да има алтернатива на електронната рецепта за антибиотиците

...
Омбудсманът настоява да има алтернатива на електронната рецепта за антибиотиците
Коментари Харесай

Омбудсманът търси алтернатива на е-репецтата за антибиотиците и лекарствата за диабет

Омбудсманът упорства да има опция на електронната рецепта за антибиотиците и медикаментите за диабет. Това оповестиха от пресцентъра на публичния бранител.

Тя акцентира, че новия правилник на изписването на медикаментите единствено с е-рецепта основава неудобства и неспособност на пациентите да закупят навреме нужния за лекуването им лекарствен артикул.

Диана Ковачева насочва рекомендация в най-кратък период да бъде регламентирана различна опция за определяне и разпределяне с хартиена рецепта за посочените групи лекарствени артикули, с което да бъдат обезпечени правата на пациентите, както и професионалните права на работещите в системата медицински експерти.

По думите й наличието на ефикасен надзор върху предписването и отпущането на посочените групи лекарствени артикули е значимо изискване за попречване на злоупотреби и дефицит на медикаменти, както и за усъвършенстване на използването на антибактериални лекарствени артикули.

В рекомендацията до министъра на опазването на здравето омбудсманът показва най-често срещаните проблеми, които затрудняват, а в огромна част от случаите вършат и невероятно, жителите да получат нужните им лекарствени артикули. Един от тях е, че лекари, които не разполагат с нужния за определяне на електронни предписания хардуер и програмен продукт или механически знания за работа с тях. Друг проблем е, че някои медицински центрове нямат контракт с Националната здравноосигурителна каса.

Когато нямат записано лечебно заведение и/или нямат електронен автограф, лекари, работещи в систематична за незабавна здравна помощ и в лечебни заведения, не могат да се записват в системата и да издават електронни предписания. Също по този начин липсва и постоянна интернет връзка на всички оператори на територията на цялата страна или неспособност софтуерът на мобилното приложение да бъде конфигуриран на смарт телефони на избрана комерсиална марка, акцентира Ковачева.

Общественият бранител е безапелационен, че е недопустимо на жителите да се постанова да търсят различни способи да се снабдят с нужните медикаменти.

Припомняме, че от 16 октомври медикаментите за диабет се изписват само с е-рецепта. Нововъведенеито обаче внесе и лек безпорядък. Рязко се покачиха сигналите за фармацевти и аптеки, които връщат рецептите или не ги извършват. Пациентски организации упорстват за връщане на хартиената рецепта.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР