Имайки предвид, снабдяването на Киев със западни оръжия, Пекин и

...
Имайки предвид, снабдяването на Киев със западни оръжия, Пекин и
Коментари Харесай

Русия и Китай заявиха, че искат да бъде избегната ескалация в Украйна

Имайки поради, снабдяването на Киев със западни оръжия, Пекин и Москва считат за належащо да не се взимат решения, които да допринесат за удължение на военните дейности
Русия и Китай обявиха през днешния ден, че желаят да бъде избегната нова ескалация на войната в Украйна, индиректно хвърляйки виновността за сходно развиване върху Запада, в взаимно официално съобщение, оповестено от Кремъл след срещата в Пекин сред президентите на двете страни Владимир Путин и Си Цзинпин, съобщи Франс прес, на която се базира Българска телеграфна агенция.

В текста на официалното съобщение се споделя, че Пекин и Москва считат за належащо по-специално да се избегне всяко решение, което би могло " да способства за удължение на военните дейности и нова ескалация на спора " - дефиниция, която наподобява е ориентирана към европейците и американците, защото Кремъл непрекъснато повтаря, че точно западните оръжейни доставки за Украйна удължават войната.

В взаимното официално съобщение, в което се употребява допустим за Путин език, се показва също, че " трайното споразумяване на украинската рецесия " изисква съблюдаване на " правилото на сплотеност на сигурността " - разбиране, употребявано от Москва, с цел да оправдае нашествието си. Кремъл твърди, че доближаването сред Киев и Запада съставлява опасност за Москва и че сигурността на Украйна не може да бъде реализирана за сметка на тази на Русия.

Пекин и Москва също по този начин подчертаха смисъла на разговора за уреждането на спора. Русия съобщи, че е подготвена за договаряния единствено в случай че Украйна отстъпи петте области, за които Москва претендира и които окупира.

Путин изрази признателност за самодейностите на Китай за реализиране на мир в Украйна. Путин сподели това на обща конференция с китайския президент Си Цзинпин, която беше извършена след среща на двамата водачи.

" Благодарни сме на нашите китайски другари и сътрудници за самодейностите, които издигат за решение на този проблем ", сподели съветският президент в наличието на китайския водач.

Миналата година Китай предложи просторен проект за мир, в който бяха обрисувани общи правила за слагане на завършек на войната в Украйна.

Пекин, който до момента не е осъждал Русия за нашествието, приканва за ценене на териториалната целокупност на всички страни, в това число на Украйна, като в същото време упорства да бъдат взети поради опасенията на Москва.

Си Цзинпин изрази вярата на Пекин, че Европа скоро ще се завърне към мира и стабилността и готовността на Китай да играе градивна роля за това, отбелязва Асошиейтед прес.

Китай има доста въздействие като основен покровител на Русия, откакто съветските сили нахлуха в Украйна през февруари 2022 година. Пекин продължава да доставя на Русия основни съставни елементи, от които Москва се нуждае за производството на оръжия, а закупуването на съветски нефт и газ от Китай спомогна за стимулиране на съветската стопанска система, означи Франс прес.

Същевременно Путин и Си се споразумяха да задълбочат " стратегическото си съдействие ", като в същото време разкритикуваха Съединени американски щати за редица американски дейности, които съгласно тях заплашват техните страни, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

В взаимно изказване от 7000 думи за " задълбочаването на всеобхватното партньорство и стратегическото съдействие с навлизането в нова епоха " двамата водачи акцентират позициите си във всички стопански области през космоса до защитата, Украйна и Тайван, показва Ройтерс.

" Страните (по споразумението) остават съществено обезпокоени от опитите на Съединените щати да нарушат стратегическия баланс в сигурността на района ", гласи съветската версия на документа, представена от Ройтерс.

Пристигането на Путин беше предшествано в края на предишния месец от задача в Пекин на държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън, частично с цел да предизвести китайския първи посланик Ван И, че Китай не трява да задълбочава военната поддръжка за Русия.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР