Омбудсманът на Пловдив – инж. Борислав Стаматов представи своя Отчет

...
Омбудсманът на Пловдив – инж. Борислав Стаматов представи своя Отчет
Коментари Харесай

Пловдивчани купили жилище заради училище, оплакват се от системата за прием

Омбудсманът на Пловдив – инж. Борислав Стаматов показа своя Отчет на активността си като Обществен медиатор на територията на община Пловдив през миналата 2023 година. Ето едни от най-интересните проблеми, постъпили в институцията:
Неприето дете в мечтаното учебно заведение е била причина родител да изкаже пред омбудсман своето неудовлетворение срещу правилото на банкет на първокласници в учебните заведения в Пловдив при еднакъв брой точки.
Неговото дете е било класирано наедно с няколко други деца на последното допустимо място за банкет, само че заради генерирането на по-малко инцидентно число, което се употребява при сходен паритет, то беше изпаднало от класацията.
Разочарованието на цялото семейство е било огромно, защото това учебно заведение е било единственото предпочитание за тях и даже за задачата те бяха закупили апартамент наоколо до местоположението му.
Гражданинът е изказал мнението си пред Стаматов, че критерият на инцидентното число при идентичен брой точки не е справедлив и даже дискриминационен. Той изрази и подозрение, че откакто цифрата се генерира сега на подаване на документите, някои от „ по- привилегированите “ родители биха могли да научат своето такова и това на другите претенденти и в случай че се реши, че тяхното инцидентно число е ниско, те да изтеглят документите си.
Идеята на това деяние е, че при подаване отначало на документи се разчита системата да генерира ново по-голямо инцидентно число. Пловдивчанинът е предложи, а омбудсманът от своя страна препраща това предложение на отрасловия заместник-кмет на Община Пловдив. Предложението е за по-голяма безпристрастност софтуерът на програмата да генерира инцидентното число в деня, когато излизат резултатите за класиране, а не в деня на подаване на документите, с цел да може да се сведе субективния фактор до най-малко.
Община Пловдив оцени даденото предложение като рационално и разумно и пое уговорката да направи изследване за технологическите благоприятни условия за сходна смяна.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР