Омбудсманът Мая Манолова внесе обществена дискусия под надслов Социално-икономическа защита

...
Омбудсманът Мая Манолова внесе обществена дискусия под надслов Социално-икономическа защита
Коментари Харесай

Омбудсманът организира обществена дискусия Социална защита на деца с един или двама починали родители


Омбудсманът Мая Манолова внесе социална полемика под надпис " Социално-икономическа отбрана на деца с един или двама умряли родители “. Повод за форума е акцията за отбрана правата на децата сираци, която омбудсманът започва в края на предходната година. Идеята поражда след едно яростно писмо на майка с три деца. Тя е Златина Хаджипанайотова и потърси подпомагане от Манолова за обезпечаване на непрекъснато лична помощ за деца, останали с един родител.

Много се веселя, че настъпи денят, в който благодарение на българския омбудсман ще променим някои от несправедливите закони в нашата страна. Това разяснява в изявление за предаването " Преди всички " на стратегия " Хоризонт " Хаджипанайотова:

Изненадана съм, че трябваше да се вдигне толкоз звук. При съществуване на задоволително информация по отношение на несправедливостта на закона, никой не реши да поеме самодейността да застане отпред и да каже, че нещата би трябвало да се трансформират. Гневът ми беше предизвикан от доста неща. Знаете, че дребните камъчета обръщат каручката. Ние нямаме нито обществена, нито здравна политика. Моят брачен партньор умря от рак. Когато се наложи да използваме болничното заведение като последна спирка, с цел да може трите ми невръстни деца да не са в директен контакт с това, което се случва, страната ми сподели, че клинична пътека за " пасажери “ няма и че няма такава пътека, в която той може да прекара последните си дни в едно заведение и да бъде обгрижван като един естествен жител и обезпечено лице. Една година по-късно реших, че щом аз се обезпечавам, работя и устоявам, е обикновено децата ми да се възползват от всичко, което страната дава, т.е. да получават наследствена пенсия, само че се оказа, че те нямат право на такава, защото татко им се е осигурявал в трети страни и на него му липсват четири месеца застрахователен стаж, с цел да имат те право на наследствена пенсия. След това ме успокоиха и ми обясниха, че моите деца персонално би трябвало да аплайват за персонална пенсия и въпреки всичко ще получат такава. Оказа се, че с цел да може едно дете да получава лична пенсия, тя би трябвало да бъде утвърдена от общината и да бъде гласувана от Министерски съвет. Третото изискване е родителят да има приход под 65 лв. на месец.
Цялото изявление със Златина Хаджипанайотова можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР