Омбудсманът Мая Манолова изпрати препоръка до министъра на образованието и

...
Омбудсманът Мая Манолова изпрати препоръка до министъра на образованието и
Коментари Харесай

Манолова възмутена от черно-белите учебници на МОН, чуди се как така се разделят децата на България

Омбудсманът Мая Манолова изпрати рекомендация до министъра на образованието и науката Красимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9... към профила с гледище да промени своя заповед от 18 август 2017 година, като се анулира издаването на черно-бели учебници и респективно да се спре разпространяването им, се споделя в известие на пресцентъра на омбудсмана.

Учебници за 8 клас, за които би трябвало родителите да платят, се оферират от издателства в два разновидността – цветни, по-скъпи и черно-бели, които са по-евтини.

„ Това решение е скандално и дискриминиращо, тъй като по индиректен път разделя децата на България, насаждайки дискриминация, поощрявайки общественото разделяне сред тях “, показва Манолова в мнението си до Вълчев.

Тя е безапелационна, че издадената заповед не демонстрира с нищо, че главният приоритет на държавното управление е образованието. „ Говорим за еднакъв достъп до обучение на всички деца в България, а вкарваме дискриминационни политики в дейностите на просветителната система “, акцентира в рекомендацията Манолова.

Според публичния бранител страната би трябвало да се погрижи за правото на децата на обучение, посредством ограничения, които да не задълбочават по този начин или другояче към този момент съществуващи неравенства. „ Важна задача на образованието е да научи децата да живеят дружно, да възнамеряват общо бъдеще и да ръководят спорове “, показва омбудсманът.

Манолова счита за недопустимо „ черно-бялото “ мислене тъкмо в просветителната среда и посредством учебниците да се ускорява разделянето в обществото ни.

„ Смятам, че ролята на страната е да поставя старания в заличаването на пропастта сред небогати и богати, да подтиква „ цветното “ мислене, изграждайки почтени, ерудирани и образовани младежи “, приключва омбудсманът.

Черно-белите учебници провокираха неодобрение в обществените мрежи. От просветителното министерство направиха коментар, като подчертаха, че не разделят децата на небогати и богати и че има учебници като да вземем за пример по математика, физика и химия, които не изискват наложително пълноцветен щемпел. Учебниците от осми до 12-и клас се купуват от родителите. Издателите и родителите имат право на избор и Наредбата на МОН единствено регламентира неговата свободна реализация, означават от министерството.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР