Омбудсманът Диана Ковачева застана в подкрепа на кампанията Революция в

...
Омбудсманът Диана Ковачева застана в подкрепа на кампанията Революция в
Коментари Харесай

Омбудсманът подкрепи кампания за здравословното хранене при децата

Омбудсманът Диана Ковачева застана в поддръжка на акцията " Революция в храненето " на фондация " За храната ", проведена за шести път за запознаване на подрастващите със здравословните преимущества на вярното и уравновесено хранене, информират от пресцентъра на Омбудсмана на Република България

Тази година фокусът на самодейността е ориентиран към децата с хранителни алергии и непоносимости, както и към проблемите, с които всеки ден се сблъскват техните родители и учители.

В рамките на акцията на 12-ти и 13-ти май 2023 година повече от 6 000 деца ще вземат участие в голям брой детски кулинарни работилнички, които се провеждат от над 1000 доброволци – родители и учители от огромни и дребни обитаеми места в цяла България.

Засегнатите детски права в здравословното хранене съставляват над 10% от всички тъжби и сигнали, които постъпват в институцията на националния омбудсман в Дирекция " Права на детето “. Това демонстрират данните в специфичен отчет на публичния бранител по тематиката с разбор и оценка на положението при децата с хранителни алергии.

" Сериозен проблем в България е, че липсва статистика за децата с хранителни алергии, само че се допуска, че на всеки 100 души един е с хранителна алергия, на процедура може би са повече. За омбудсмана е значимо да се възнамеряват национални политики, които са съответни и ефикасни, само че те би трябвало да се основават на действителни данни, тъй като броят на децата с хранителни алергии и непоносимости в България пораства. Въпреки това липсват съответни изследвания и настояща статистика на засегнатите деца ", написа в отчета.

В него омбудсманът извежда главните рекомендации към способените органи и ги слага на вниманието на обществеността.

Омбудсманът упорства да се изготви специфична разпоредба за храненето на децата със специфични хранителни потребности, като се разпореди на Националния център по публично здраве изработването на специфичен рецептурник с подобаващи предписания за храненето на децата, който да се употребява от всички детски заведения, учебни заведения и резидентни услуги за деца.

Проф. Диана Ковачева обръща внимание на нуждата от национално проучване за децата с хранителни алергии, като стартира редовно събиране на статистически данни.

Тя акцентира, че е належащо правенето на национална форма на План за самостоятелен банкет на детето с алергии в детските градини и учебно заведение.

Препоръчва с поддръжката на СЗО да се изследва европейска и интернационална процедура по този въпрос и не на последно място - усилване на контрола от страна на способените органи във връзка с производителите на храни за диетично хранене.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР