Омбудсманът Диана Ковачева ще участва днес в заседанието на Комисията

...
Омбудсманът Диана Ковачева ще участва днес в заседанието на Комисията
Коментари Харесай

Омбудсманът: Санкциите при нередовна винетка биха могли да надвишат дори и цената на лек автомобил

Омбудсманът Диана Ковачева ще взе участие през днешния ден в съвещанието на Комисията по районната политика, благоустройството и локалното самоуправление в Народното събрание, където като първа точка в дневния ред е планувано разглеждане на ЗИД на Закона за пътищата (ЗП), оповестяват от пресслужбата на омбудсманът.

Припомняме, че омбудсманът внесе в районната комисия законодателно предложение с съответни текстове дружно с приложени претекстове и оценка на влияние, което бе припознато от ръководителя Настимир Ананиев и група депутати от ръководещата партия Политическа партия.

Повод за правене на това предложение са многочислените тъжби на жители, които заради неточност в изписването на регистрационния номер на автомобила при закупуване на е-винетки неведнъж са регистрирани като извършители на Закона за придвижване по пътищата. Водачите на такива моторни транспортни средства схващат за това инцидентно и с огромно забавяне, след наложени огромен брой обезщетителни такси, едвам когато са спирани от екипи на БГТОЛ.

" На процедура те са глобени неведнъж за грешката, която несъзнателно са позволили при изписване на регистрационния номер на МПС, без даже да подозират че са извършители “, стимулира предлагането си омбудсманът.

Най-драстичният случай, огласен от проф. Ковачева още през м. февруари 2022 година, бе за регистрирани 50 нарушавания в границите на три месеца на един човек, за които той схваща на пътя от екип на БГТОЛ, като сумата, която би трябвало да заплати е 3 500 лева

" Тук бих желала да подчертая, че глобите биха могли да надвишат даже и цената на лек автомобил. Още повече, в случай че лидерът откаже да заплати обезщетителните такси, които го освобождават от административнонаказателна отговорност, плануванаъа санкция за придвижване без винетка по платената пътна мрежа за лек автомобил е 300 лева Логично поражда въпросът - подхожда ли глобата на осъщественото нарушаване. Очевидно отговорът е не “, безапелационна е Диана Ковачева.

Според нея тази процедура е неприемлива, тъй като случаите на сбъркани винетки се приравнят със случаите въобще на липса на платена пътна такса, записват се нарушавания и се постановат неведнъж обезщетителни такси, без съответните водачи на моторни транспортни средства да се уведомяват навреме за това.

Затова омбудсманът предлага да се прави промяна при сбъркани до три признака, каквато е една от най-честите неточности при покупка на винетка с изписване на писмен знак О вместо цифра 0.

" При номер да вземем за пример СВ1000АК, грешката СВОООАК е в три признака и се дължи на несъзнателно деяние, явно няма предумисъл ", добавя проф. Ковачева.

Тя предлага промяна и при неизписването на знак от регистрационния номер на автомобил, за каквито случаи е сезирана, което също се дължи на несъзнателно деяние.

" Освен това, настоящата все още наредба на член 10а, алинея 3б, изр. второ от „Задгранични паспорти" (отдел на МВР): " Промяната в данните на електронната винетка има деяние от момента на осъществяване на корекцията и има период на годност до приключването на периода на годност на в началото издадената. “, не взема решение проблемите на жителите с наложените им обезщетителни такси. На това съображение при промяна на е-винетка им се отхвърля отменяне, надлежно връщане на заплатените обезщетителни такси. Усвояването по този метод на средства на процедура води до безпричинно обогатяване ", написа омбудсманът.

Проф. Диана Ковачева акцентира, че корекцията на сбъркана винетка съставлява само премахване на очевидна фактическа неточност. Затова предлага, действието на корекцията да бъде от момента на в началото направеното волеизявление.

" На последващо място, наложителен детайл от субективната страна на административното нарушаване е виновността. Когато той липсва, не е налице нарушаване и затова не може да бъде осъществена административнонаказателна отговорност. При позволена фактическа неточност в изписването на номера, явно не е налице виновност и затова не може да бъде налагано административно наказване “, показва публичният бранител.

Проф. Ковачева е безапелационна, че е нужен бърз и обективен механизъм за възобновяване на недължимо платени суми за обезщетителни такси при промяна на сбъркани винетки. Тя предлага къс период за това – до 5 работни дни, като възобновяване на сумите може да се извърши или по банкова сметка, посочена в заявката за промяна от собственика/ползвателя на транспортното средство, а в случай че не е посочена - на каса.

Омбудсманът добавя още, че противоречивите текстове в Закона за пътищата нарушават правата и ползите на жителите и с препоръчаните промени ще се отстранят аргументите и изискванията за това.

Според нея е неотложно въпросната законодателна смяна да засегне и заварените случаи.

Ковачева предлага още уведомяването да става по е-поща, защото при закупуване на е-винетка електронната поща е наложителен атрибут при попълване на данните. Настоява и да се обмисли опцията за известяван и посредством SMS, защото Агенция " Пътна инфраструктура " е админ на персонални данни.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР