Омбудсманът Диана Ковачева настоява МВР да не спира граждани на

...
Омбудсманът Диана Ковачева настоява МВР да не спира граждани на
Коментари Харесай

Омбусманът против спирането на шофьорите на границата

Омбудсманът Диана Ковачева упорства Министерство на вътрешните работи да не стопира жители на границата за неплатени санкции.

Тя изпрати рекомендация до министъра на вътрешните работи Младен Маринов по отношение на информацията за въвеждане на автоматизирана осведомителна система " Административнонаказателна активност " на гранично-контролно пропускателните ни пунктове.

Общественият бранител показва, че съгласно решението водачите, на които за първи път се връчват наказателните постановления, ще имат право да продължат пътя си и да апелират или да платят. По нейни думи самодейността за връчването на постановленията на водачи, които не са били открити, е потребна.

Доц. Ковачева обаче не е съгласна с обстоятелството, че водачите с влезнали в действие санкции би трябвало да платят на ПОС терминали на граничните пунктове, в най-близката банка, или да се разделят с книжката и талона на колата, както и че за неплатени санкции ще се ревизират и останалите пасажери в колата. Това значи, че всички те ще би трябвало или да платят или да се откажат от пътуването.

Ковачева акцентира, че проблем с по този начин въведената система поражда, когато гражданите не са били известени за издадените наказателните постановления, а те се считат за връчени.

Доц. Ковачева показва и че по данни на жители има и случаи, в които системата не регистрира, че дадена санкция е към този момент платена, т.е. в случай че лидерът не носи със себе си платежния документ, удостоверяващ заплащането, също може да бъде глобен, макар че към този момент е заплатил санкцията.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР