Омбудсманът Диана Ковачева настоя дебатът за детското правосъдие да се

...
Омбудсманът Диана Ковачева настоя дебатът за детското правосъдие да се
Коментари Харесай

Омбудсманът настоява за дебат за детското правосъдие

Омбудсманът Диана Ковачева настоя дебатът за детското правораздаване да се извади на напред във времето. Това тя съобщи по време на конференцията " Българското правораздаване за деца тридесет години след Конвенцията за правата на детето ".

По думите й би трябвало да се замислим дали подписаната преди 30 години Конвенцията за правата на детето, е претворена в законите и политиките.

Омбудсманът напомни, че преди осем години, в качеството й на министър на правораздаването, дружно с екипа си, е изготвила Концепция за държавна политика в региона на правораздаването, което визира децата и тя е била призната от държавното управление.

Осем години по-късно обаче България продължава да е мощно подложена на критика за неналичието на промяна в региона на детското правораздаване както в периодическите отчети на Комитета на Организация на обединените нации по правата на детето, по този начин и от Комисаря по правата на индивида към Съвета на Европа, показва омбудсманът.

Ковачева е безапелационна, че е нужна съществена смяна в ограниченията, тъй че от репресивни те да станат възпитателни.

" Например, децата под 14 години, направили публично рисково действие, би трябвало да се третират като деца в риск и по отношение на тях да си ползват ограничения на протекция, а не на наказване ", акцентира тя и добави, че законът за битка против противообществените прояви на малолетни и малолетни е от 1952 година

По думите й към днешните деца би трябвало да има друг метод.

Друг проблем, който тя открои бе фактът, че в България за повече от 10 години са построени към 30 сини стаи и сини зали в разнообразни съдилища и в правосъдни покои.

Според Ковачева не е обикновено сините стаи да не престават да са опит в България, в случай, че са процедура във всяка естествена европейска страна.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР