Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до служебния вицепремиер и вътрешен

...
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до служебния вицепремиер и вътрешен
Коментари Харесай

Омбудсманът призова за спешно почистване на коритото на Марица

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати рекомендация до служебния вицепремиер и вътрешен министър Иван Демерджиев, до служебния министър на околната среда и водите Росица Карамфилова, до регионалния шеф на Пловдив Ангел Стоев и кмета на Общината Здравко Димитров, в която упорства да бъдат подхванати ефикасни дейности за разчистване коритото на р. Марица сцел попречване на бъдещи наводнения.

Повод за рекомендацията на омбудсмана са тъжби от жители на Пловдив, които са обезпокоени отнеефективното с години разчистване на коритото на реката. Те показват, че занемарената поддръжка е довела до облесяване, като тук-там високостъблената дървесна растителност освен попречва директната видимост към крайбрежията, само че и води до понижаване проводимостта на водното течение. Хората се опасяват, че в изискванията на все по-чести значителни превалявания и вероятното внезапно повишение на речния отток, съществува действителен риск и опасност от наводнения с непредвидими последствия за целия град.

„ Неотложното предприемане на почистването се осъзнава от жителите и виновните управнически равнища като първостепенна социална нужда. Въпреки декларираната поддръжка и обезпеченото финансиране в размер на милиони лв., механизмите за попречване на нездравословното влияние на водитепродължават да не се задействат, затормозени от практики с недоизяснен темперамент, предизвикващи негативен публичен отзив “, написа Диана Ковачева.

Тя акцентира, че набелязаните ограничения за възстановяване на координацията на срещата, извършената на 15 септември 2022 година, действително не са довели до позитивен поврат.

„ Предприетата процедура за директно възлагане в изискванията на неотложност, с оглед догадка на оповестено на 30 септември т.г. отчасти бедствено състояние от кмета на Община Пловдив, е предмет на инспекция от Агенцията за публичните поръчки, с оглед сходството с оповестените условия на необходимост от възлагането на поръчката заради изключителни условия “, добавя публичният бранител.

Според проф. Ковачева тази обстановка е явен сигнал за в допълнение активизиране на напъните, за по-тясно междуинституционално съдействие и градуиране на предпочитаните сектори за разчистване.

Омбудсманът обръща внимание, че досега няма данни за привличането на структури с механически и организационни благоприятни условия като Главна дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ на Министерство на вътрешните работи за обезопасяването на зоните с най-голям рисков капацитет.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР