Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до служебния премиер Гълъб Донев

...
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до служебния премиер Гълъб Донев
Коментари Харесай

Омбудсманът иска компенсации на домакинствата заради скъпия газ

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати рекомендация до служебния министър председател Гълъб Донев и до служебния министър на енергетиката Росен Христов, в която изиска обективни обезщетения поради рисково нарасналите разноски за природен газ на всички семейства, които разчитат на това гориво, оповестиха от екипа на Ковачева.

„ С дълбока угриженост се обръщам към Вас във връзка импортираното от „ Булгаргаз " ЕАД заявление за одобряване на цена на природния газ за м. януари 2023 година в размер на 204,53 лева./MWh. Това невиждано високо нарастване - с 38,9 %, спрямо настоящата цена за сегашния месец, се случва по време на отоплителния сезон ", написа омбудсманът.

Проф. Ковачева обръща внимание, че при доста по-ниските контролирани цени на природния газ - сред 102,33 лева./MWh и 162,57 лева./MWh, в интервала от м. декември 2021 година до м. май 2022 година, се е изпълнявала държавна Програма за компенсиране на битови клиенти на природен газ и топлофикационни сдружения, които употребяват като главно гориво природен газ, с подкрепяне с закрепена сума на един MWh.

Тя акцентира, че стръмното повишаване на контролираните цени на природния газ за българските консуматори обаче, продължава и през месеците след приключването на Програмата.

„ Във връзка с това, както и във връзка забележителното нарастване на цените и на другите типове сила за семействата, на 01.07.2022 година се обърнах към държавното управление с рекомендация за незабавно приемане на нова стратегия за компенсиране на част от нарасналите енергийни разноски на битовите консуматори. С терзание означавам, че досега не е известно да се подхванати стъпки за решаването на този неотложен проблем ", акцентира Ковачева.

Тя показва, че в институцията голям брой жители се жалват за приемането на обективна поддръжка от страната поради рисковото повишаване на енергийните източници и изключително на природния газ.

„ В продължение на мнението си, показано в границите на Обществено разискване на Проект на Постановление за ограниченията по използване на Регламент (ЕС) 2022/1854 на Съвета от 6 октомври 2022 година по отношение на незабавна интервенция за справяне с високите цени на силата, се обръщам към Вас с зов за допустимо най-бързо правене и използване на държавна стратегия за компенсиране на нарасналите енергийни разноски на битовите клиенти на природен газ ", написа още омбудсманът. И упорства в кръга на клиентите с право на обезщетения да бъдат включени и семействата в многофамилни жилищни здания с местни газови котли, които не получиха до момента финансова поддръжка от страната.

Омбудсманът обръща внимание, че свръхвисоките цени на природния газ доста усилват разноските и на топлофикационните сдружения, които употребяват този тип гориво и в случай че те не получат държавна помощ за покриване на разликите, КЕВР ще би трябвало да включи тези невиждано високи разноски в цените на топлинната сила за крайните клиенти от 1 юли 2023 година

„ Категорично е мнението ми, че тази финансова тежест не трябва да се трансферира на гърба на битовите консуматори на топлинна сила, като се има поради, че цените и сметките за топлинна сила и понастоящем са на ръба на обществената търпимост ", акцентира публичният бранител.

По-рано този месец омбудсманът Диана Ковачева изпрати настрана мнение до служебния министър-председател Гълъб Донев, в което изиска незабавна поддръжка на всички битови клиенти на сила - мотивът бе оповестеният за Обществено разискване Проект на Постановление за ограниченията по използване на Регламент (ЕС) 2022/1854 на Съвета от 6 октомври 2022 година за незабавната интервенция по справяне с високите цени на силата.

В мнението си тя акцентира терзанието си, че крайните битови клиенти на сила са пропуснати напълно от Проекта на Постановление като вероятни получатели на финансови средства от солидарната вноска, дължима от свръхприходите на задължените енергийни сдружения.

„ Крайните битови клиенти на електрическа енергия, топлинна сила, природен газ, автомобилни горива и твърди горива за отопление понасят рекордно високи цени на силата в продължение на повече от една година. Успоредно с това чакам да бъде обезпечено, че държавното управление няма да допусне опълчване на обезщетенията за семействата и тези за стопанските субекти ", написа публичният бранител.

Проф. Ковачева моли поддръжката за намаляване на последствията от високите цени на силата - за крайните битови клиенти и по-специално за уязвимите семейства, да бъде уредена в Проекта за Постановление. За задачата тя предлага три съответни вероятни метода.

Първият е потреблението на част от финансовия запас, образуван от целевите вноски по регламента за погашение на държавна поддръжка за всички семейства по отношение на високия растеж на инфлацията, вследствие рисковите цени на енергийните запаси.

Вторият е фокусиране на поддръжката към енергийно бедните семейства.

„ Предвид напредъка в изработването на формулировка за „ енергийна беднотия " и на критерии за идентифициране на семействата в състояние на енергийна беднотия, считам за уместно те да бъдат въведени в нормативната уредба и да бъдат употребявани за установяване на кръга на семействата, които ще имат право на поддръжка по Регламент (ЕС) 2022/1854 ", показва омбудсманът.

Третият метод, предлаган от проф. Ковачева, е единствено ако изпълнителната власт няма подготвеност да предложи за малко време изцяло решение - да има опция с решение на Министерски съвет да бъде отпусната еднократна финансова поддръжка за отопление за сегашния зимен сезон 2022-2023 година на към този момент избраните уязвими групи.

Ковачева показва и кои са те - лица и фамилии, подпомагани по Наредба РД-07-5 от 2008 година „ За изискванията и реда на разпределяне на целева помощ за отопление " ; майки (осиновителки), които получават месечни помощи за развъждане на дете до навършване на 1 година по реда на член 8, Ал. 1 и 5 от Закона за фамилни помощи за деца (ЗСПД); лица и фамилии получили „ Еднократна помощ за възпитаници, записани в първи клас по член 10а от ЗСПД " ; лица с над 90 на 100 степен на увреждане и ниски персонални приходи от пенсия, които получават месечна финансова поддръжка по реда на член 70 от Закона за хората с увреждания (ЗХУ); лица и фамилии, които получават месечни помощи за развъждане на дете с трайно увреждане по реда на член 8д от ЗСПД както и по член 8е от ЗСПД; лица и фамилии, получили „ Еднократни или месечни помощи, предопределени за предварителна защита и реинтеграция, развъждане на детето при близки и родственици и в приемни фамилии по реда и изискванията на Правилника за използване на Закона за обществено подкрепяне (ППЗСП) " ; лица и фамилии, случайно потърпевши от бедствия и повреди при форсмажорни условия, подкрепени с Еднократна помощ по реда на член 16 от ППЗСП, въз основа на откритото равнище на материално лишаване.

В мнението си проф. Ковачева акцентира като доста значителен пропуск неналичието на конкретика във връзка с бъдещите стратегии за консумиране на приходите.

Друг минус, който открива омбудсманът, в Проекта за Постановление е неговото фокусиране напълно в бранш „ Електроенергетика ". Така на процедура от него отсъстват изцяло дейностите по трета глава за „ Мерки във връзка с браншовете на суровия петрол, природния газ, въглищата и нефтопреработването ".

„ Категорично е мнението ми, че такива ограничения следва да бъдат създадени в най-кратък период ", акцентира Диана Ковачева.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР