Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до премиера в оставка Кирил

...
Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до премиера в оставка Кирил
Коментари Харесай

Омбудсманът Диана Ковачева: Държавата да компенсира сметките за газ и парно

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати рекомендация до премиера в оставка Кирил Петков, в която настоя страната да се ангажира с изработването на стратегия за компенсиране на част от нарасналите енергийни разноски на българските семейства през идващите 12 месеца.

„ Категорично е мнението ми, че поддръжка от страната за посрещане на съществени потребности от сила и горива следва да получат всички български жители, като се има поради, че нарастването на приходите на популацията в България изостава на фона на ескалацията на голям брой рецесии “, написа омбудсманът.

Проф. Ковачева акцентира, че е належащо опитът от мораториума върху контролираните цени на електрическата сила, топлинната сила и питейната вода, въведен от 47-ото Народно заседание, да бъде оценен и употребен по най-хубавия метод.

Поводът за тази рекомендация са множеството тъжби и сигнали до омбудсмана, в които жителите са обезпокоени, че няма да могат да покриват главните си енергийни потребности поради непостижимо високите разноски, в това число внезапното покачване на цените на дървата за огрев, пелетите и течните горива на свободния пазар.

А това идва на фона, на който от 1 юли Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) разгласи решението си за увеличение на контролираните цени на електрическата и топлинната сила за семействата за интервала от 1 юли 2022 година до 30 юни 2023 година

„ Независимо от импортираните в границите на публичното разискване аргументирани негативни мнения, в това число и от институцията на омбудсмана, КЕВР утвърди внезапно повишаване на топлата вода и парното за клиентите на топлофикационните сдружения приблизително с 30% (без ДДС), като за „ Топлофикация София “ ЕАД нарастването е 39,99% “, акцентира публичният бранител.

Проф. Диана Ковачева аргументира позицията си с обстоятелството, че към днешна дата няма никаква изясненост какви ще бъдат цените на природния газ за битовите клиенти през юли тази година.

„ Рекордно високите нива на цените на горивото на европейските борсови пазари не дават мотиви за оптимизъм през идващите месеци ”, показва омбудсманът и добавя, че в края на м. май 2022 година е завършила държавната програмата за компенсиране на семействата по отношение на високите цени на природния газ.

Проф. Ковачева е безапелационна, че въведеното от КЕВР ново повишаване на топлинната сила и неизвестността за цените на природния газ се случват в изискванията на стръмно растяща обща инфлация - по данни на Националния статистически институт през м. май т.г. годишна инфлация в България доближава 15,6%.

А съгласно информация на Евростат за издръжката на живота на европейските жители през последното тримесечие на предходната година, 37% от българите мъчно съумяват да свържат двата края.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР