Омбудсманът Диана Ковачева е изпратила препоръка до образователния министър Красимир

...
Омбудсманът Диана Ковачева е изпратила препоръка до образователния министър Красимир
Коментари Харесай

Омбудсманът иска да намалят материала за изпитите в 7-и и 12-и клас

Омбудсманът Диана Ковачева е изпратила рекомендация до просветителния министър Красимир Вълчев, в която изиска материалът по български език и литература и по математика в 7-и клас и този за матурите да бъде сведен.

Началото на декември Вълчев съобщи, че от МОН мислят да съкратят част от материала в изпитите за 7-и и 12-и клас, само че досега няма никаква изясненост. Това в допълнение внася напрежение измежду децата и родителите им.

В рекомендацията си Ковачева още веднъж упорства и за анулация на изпитите за 4-и и 10-и клас и през тази образователна година.

Поводът за рекомендацията за понижаване на материала за изпитите в 7-и и 12-и клас са множеството тъжби, подписки и петиции, в които родители и възпитаници показват паниката си поради незадоволително пълноценното асимилиране на образователния материал по време на отдалеченото образование, придружено и с понижени часове. Те показват, че от 95 дни през миналата образователна година, учениците от 6-и клас са учили присъствено едвам 22 дни, а през актуалната образователна 2020/2021 година присъственото образование на учениците от 7-и клас от началото на образователната година до март е едвам 33 дни. Подобна е обстановката и със зрелостниците.

„ Гражданите показват, че учениците месеци наред се образоват в електронна среда от разстояние и това се отразява на тяхната подготовка, като усвояването на част от материала е незадоволително задълбочено и няма по какъв начин той да бъде наваксан “, акцентира Ковачева.

Молбата за анулация на изпитите след завършването на 4-и и 10-и клас също е подбудена от тъжби и подписки от възпитаници, родители и цивилен организации. Те се аргументират с обстоятелството, че учениците не са усвоили пълноценно нужните познания и умения, защото дълго време са били в отдалечена форма на образование, а и няма по какъв начин да компенсират пропуснатото образователно наличие. Обръщат внимание, че и все още присъствените образователни занятия във всички учебни заведения в цялата страна са прекратени до края на месеца поради усложнената епидемиологична Коронавирус конюнктура.

„ Бих желала още веднъж да подчертая, че като народен омбудсман съм осведомена с компликациите, с които учениците, учителите, а и родителите, се сблъскват при провеждането на образованието от разстояние в електронна среда. За всички ни е ясно, че то не може да размени пълноценно присъственото образование и да обезпечи нужното високо качество на обучение “, безапелационна е Ковачева.

Според нея сегашната обстановка още веднъж затвърждава изводите, че настояването за анулация на матурите е безусловно основателно, тъй като децата се нуждаят от поддръжка и опция да покажат знанията си в естествени образователни условия, а не в миг, когато има сериозен риск от болест.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР