Омбудсманът Диана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през

...
Омбудсманът Диана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през
Коментари Харесай

Омбудсманът с препоръки към бюджета за хората от уязвимите групи

Омбудсманът Диана Ковачева  Диана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 година Завършила е право в Софийския университет " Св. Климент изпрати мнения до ръководителя на Народното събрание Росен Желязков и отрасловите парламентарни комисии по импортирания от Министерски съвет Законопроект за държавния бюджет на Република България за 2024 година, по Законопроекта за бюджета на държавното публично обезпечаване и Законопроекта за бюджета на националната здравноосигурителна каса.

Становищата на омбудсмана са основани на жалбите и проблемите на жителите до институцията.

В Законопроекта за държавния бюджет за следващата година проф. Ковачева показва, че актуализацията на размера на месечните помощи за развъждане на дете с трайно увреждане до 18-годишна възраст и до довеждане докрай на междинното обучение, само че не по-късно от 20-годишна възраст, регламентирани в член 8д от Закона за фамилни помощи за деца (ЗСПД), е дълго чакана стъпка и плануваното нарастване на средствата ще бъде огромна поддръжка за фамилиите на децата с увреждания. Обръща обаче внимание на нуждата от въвеждане на механизъм за автоматизираното актуализиране на помощите.

Посочва и различен сериозен проблем, който не намира решение в Законопроекта за държавния бюджет за следващата година – това е размерът на данъчните облекчения по член 18 от Закона за налозите върху приходите на физическите лица. Определените 7 920 лева, с които се понижава сумата от годишните данъчни основи за лица с 50 и с над 50 на 100 понижена продуктивност, не са обновени от 2008 година

„ Необходимо е да се подчертае, че все още на въвеждане на облекчението минималната работна заплата е била 220 лева, като през годините размерът й се е нараснал повече от три пъти до 2023 година За размера на данъчното облекчение обаче не е въведен механизъм за актуализиране “, аргументира се Ковачева.

Друг проблем, на който омбудсманът подчертава, е оставянето на обезпечения най-малък приход като основа за установяване на размера на целевата помощ по член 18 от Закона за военноинвалидите и военнопострадалите. Според Ковачева неналичието на изменение в нормативния акт основава чувство за неравно отнасяне и за неглижиране на потребностите и правата на уязвима група, която е измежду най-бедните в нашето общество.

Проблемът с размерите на обществените помощи по ЗСПД също е измежду акцентите в мнението на публичния бранител. Диана Ковачева  Диана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 година Завършила е право в Софийския университет " Св. Климент обръща внимание, че за поредна година няма актуализация на месечната помощ за развъждане на близнаци (чл.7, алинея 6 от ЗСПД), която остава 75 лева, както и на размера на еднократната помощ за близнаци (чл. 6а, алинея 1 от ЗСПД) – 1 200 лева

По Закона за бюджета на държавното публично обезпечаване за 2024 година омбудсманът акцентира, че направените стъпки в плана са в вярната посока, само че за жалост даже с това минимално нарастване няма опция за доближаване до виталния най-малко и нужния действителен растеж на приходите.

„ Докато повишението на минималната работна заплата и минималния месечен размер на осигурителния приход за самоосигуряващите се лица е предложение, което е належащо и би трябвало да се направи, то нарастването на пенсиите единствено по член 100 от КСО, заложено като прогноза за идващите три години, за жалост, не взема решение казуса с ниския им размер и непрекъснатото понижаване на покупателната дарба на хората в пенсионна възраст “, написа публичният бранител. Предлага една от стъпките за решение на казуса с ниския размер на пенсиите да бъде преизчисляването на всички пенсии на база средноосигурителния приход за миналата година.

Посочва и различен проблем, оставен без решение – стажът, добит от хората с увреждания след датата на инвалидизиране, не се взема поради за придобиване на право на пенсия за неработоспособност заради общо заболяване.

В мнението си по ДОО омбудсманът упорства и за ускорение възобновяването на полагащите се пенсии на жителите.

Омбудсманът акцентира още, че препоръчаното повишаване на оптималния застрахователен приход от 3 400 лева на 3 750 лева се предлага без ясна формула.

„ Разбираемо е, че оптималният застрахователен приход не е статична големина, само че считам, че неговият размер следва да се преглежда във взаимовръзка със междинния застрахователен приход, увеличението на минималната работна заплата и размерите на минималната, междинната и оптималната пенсия “, показва публичният бранител.

В мнението си Ковачева изрично не поддържа запазването на размера на минималното парично обезщетение за безработица. Според нея безработните лица, както и лицата, получаващи парични компенсации, са една от групите с най-голям обществен риск, поради ниските приходи. Поради тази причина тя не поддържа също по този начин и запазването на минималния дневен размер на компенсацията за безработица – 18.00 лева

„ Намирам за позитивно решението минималният размер на компенсацията за развъждане на дете от 1 до 2-годишна възраст да е равно на размера на минималната работна заплата, само че показвам безпокойството си от обстоятелството, че това решение не беше закрепено като законов принцип. Смятам, че е належащо то да бъде включено в Кодекса за обществено обезпечаване. Именно там следва да се дефинира, че минималният размер на компенсацията за развъждане на дете до 2-годишна възраст, а също и компенсацията за развъждане на дете до 8-годишна възраст от бащата (осиновителя) се изравняват с размера на минималната работна заплата. Така актуализирането на компенсациите ще следва растежа на минималната работна заплата “, показва публичният бранител. Настоява и еднократната помощ при гибел на обезпечено лице, която се резервира в размер на 540 лева, да се осъвремени съгласно размера на инфлацията.

В мнението си по Законопроекта за бюджета на Националната здравноосигурителна каса омбудсманът акцентира, че заложеното нарастване на средствата за здраве с 1,136 милиарда лв. е позитивна стъпка, само че обръща внимание, че това не води до значително възстановяване на достъпа на жителите до опазване на здравето, видно от последните 20 години. Посочва и че предвиждането на повече средства не е съпроводено от проект за промяна, от каквато системата безспорно се нуждае.

Запазват се лимитите в извънболничната и болничната помощ, а  сходен тип ограничавания са причина за нарушение на правата на жителите като пациенти и здравноосигурени лица, както и правата на изпълнителите на здравна помощ, и следва да отпаднат.

„ Видно от постъпилите тъжби и сигнали, към този момент няколко години не е открито решение на казуса с незаплащането или заплащането в незадоволителна степен с обществени средства на медицински произведения и скъпоструващи консумативи в болничната, а също и в извънболничната помощ “, показва омбудсманът и упорства за повишение на финансирането им от Здравната каса.

Подчертава, че в институцията постъпват тъжби и сигнали, които демонстрират съществуването на съществени проблеми в лекарствоснабдяването и достъпа до медикаменти, включително неналичието или дефицита на лекарствени артикули в аптечната мрежа.

Посочва, че лекарствените артикули за лекуване на острите болести при деца в извънболничната помощ не се заплащат от НЗОК, което слага деца, най-много от уязвими групи, родителите на които не разполагат с нужните за закупуването им средства, в риск и неспособност детето им да организира навреме предписаното му лекуване, по тази причина упорства медикаментите да бъдат поети от НЗОК.

Обръща внимание и на различен проблем – неналичието на задоволително средства за профилактични прегледи, проучвания и акушерската помощ за здравно неосигурени дами, нарушава техните права и правата на техните деца.

Омбудсманът показва още, че в проектозакона не са планувани задоволително средства за лекуване в страната или в чужбина на деца и възрастни, както и за заплащането на медицински произведения, високоспециализирани апарати/уреди за самостоятелна приложимост, диетични храни за специфични медицински цели и лекарствени артикули при деца.

В мнението си Ковачева предлага проучването на костна компактност и разчитането му („ Остеоденситометрия и интерпретация “) да бъде гратис за всички дами след менопауза, както и за мъжете измежду избрана възраст, поради обществената му значителност и тежестта на вероятните затруднения.

Настоява също и издаването на извинителна електронна записка за отсъствия на възпитаници по здравословни аргументи да се заплаща от НЗОК. 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР