Олиото поевтинява. Това съобщи в ефира на Нова тв председателят

...
Олиото поевтинява. Това съобщи в ефира на Нова тв председателят
Коментари Харесай

Олиото поевтинява. Кога ще го усетим по джоба?

Олиото поевтинява. Това заяви в ефира на Нова тв ръководителят на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите Владимир Иванов.

„ При главните хранителни артикули, този, който нарастна фрапантно по отношение на предходната година – с 50%, това е олиото. Това е поради неприятната годишна продукция през 2020 година Сега международният пазар на масла потегли надолу. Само за 20 дни с 400 $ падна цената на слънчогледовото олио ”, сподели Иванов. И добави: „ Около 3.10-3.15 лева е цената на олиото на едро, само че в супермаркетите можем да намерим по-ниска цена. Свидетели сме на една трайна низходяща наклонност, като се изчерпат по-скъпите количества и като се прибере реколтата, може би от септември цената ще падне. Точна прогноза в числа се прави доста мъчно, само че нищо чудно да стигнем до нива от преди лятото на 2020 година ”.

Според Иванов се чака добра годишна продукция при зърнените култури. За зеленчуците специалистът уточни, че след стабилизирането на времето, цената на едро е паднала с 0.50 лева и това ще се отрази и в цената на дребно.

Той разяснява и фрапантния скок в цените на газа и тока, нарастването на транспортните услуги и нестабилното време през юни, както и ще докара ли всичко това и до внезапно нарастване в цените на храните.

„ Увеличение, обвързвано с логистиката и метода на работа на комерсиалната система, постоянно се отразява на цената. Друг е въпросът какъв брой ще се отрази. Много се спекулира и се придвижва процентът, имали сме по-висока цена на газа, само че пазарът е бил постоянен. При този мощен конкурентен конфликт, надали ще следим сериозен проблем ”, счита Иванов.

Относно плодовете и зеленчуците, при които има транспортен разход, Владимир Иванов предвижда растеж на цената към 1-1,5%. Влияние ще окаже и климатът – в случай че времето се задържи топло и устойчиво, се чакат низходящи трендове. Относно нарастването на някои артикули той акцентира, че климатът също е оказал въздействие.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР