Олимпийските игри се сбогуваха с Азия и не е ясно

...
Олимпийските игри се сбогуваха с Азия и не е ясно
Коментари Харесай

Олимпийските игри може да се завърнат в Азия през 2036 година в Индия

Олимпийските игри се сбогуваха с Азия и не е ясно по кое време ще се завърнат, откакто континентът беше хазаин на четири от последните осем олимпиади.

Най-рано летните игри може още веднъж да бъдат в Азия през 2036 година, а любимец е най-гъсто обитаемата страна в света - не Китай, както може да се чака, а Индия. Според прогнозите, популацията на Индия ще изпревари 1.4 милиарда души на Китай през идващото десетилетие и тя лобира западният град Ахмедабад да бъде хазаин на Игрите през 2036-а, със надпревари и на други места, в това число столицата Ню Делхи.

"Индия ще се бори за домакинство на 2036 година ", сподели Нариндер Батра, президент на Индийския олимпийски комитет пред АП.

В знак на поддръжка МОК насрочи годишната среща на организацията за идната година в западния индийски мегаполис Мумбай.

Индийският член на МОК Нита Амбани е омъжена за Мукеш Амбани, ръководител на индийския мултинационален конгломерат "Reliance Industries ". Състоянието на фамилията се прави оценка на 100 милиарда $.

Както направи с Китай, МОК може да показа Индия като нова граница, която ще обезпечи богати спонсори, покупко-продажби за телевизионни права и великодушна държавна поддръжка.

Напускането на Азия значи връщане към познати дестинации: Летните игри в Париж през 2024 година, зимните в Милано и Кортина Д'Ампецо (Италия) през 2026-а, лятната олимпиада в Лос Анджелис (САЩ) през 2028-а. Бризбейн също кандидатства за летните олимпийски игри през 2032-а, завръщане на най-голямото спортно събитие в Австралия 32 години след Сидни.

Бризбейн сигурно ще добави крикет към програмата на Игрите и, несъмнено, той ще остане вероятно за Индия, където спортът има най-големите фенове в света.

Фокусът върху Азия стартира с олимпиадата в Пекин през 2008-а, които мнозина се надяваха да промени Китай. Вместо това управляващите употребява Игрите да трансформират метода, по който се гледа на страната.

Азия също генерира непрекъснато неприятни връзки на обществеността към МОК. Това включва спонсориран от страната допинг скандал от Зимните олимпийски игри в Сочи 2014, който се появи още веднъж с обвинявания в Пекин против съветската фигуристка Камила Валиева.

Имаше пазаруване на гласове, обвързвано с семейството на Олимпийските игри в Токио, което наложи оставката на шефа на японския олимпийски комитет Цунекадзу Такеда и дипломатически протест на завършилите игри в Пекин поради нарушаването на човешките права, което преследваше Пекин и през 2008-а.

В добавка Игрите през 2016 година в Рио де Жанейро. Това беше следващата нетрадиционна спирка, която сътвори проблеми. Организационният комитет беше изправен пред банкрут и Карлос Нузман, началник на комитета, беше наказан за корупция, пране на пари и укриване на налози. Бившият член на МОК апелира.

"МОК съгласно мен се преглежда като изверг в международен мащаб в този миг и те би трябвало да създадат нещо, с цел да трансформират имиджа си ", сподели Робърт Бааде, състезателен икономист в "Lake Forest College " отвън Чикаго.

Бааде е съавтор на "Going for Gold: The Economics of the Olympics " - изследване, което преглежда разноските и приходите от игрите.

"Това са тези дребни неща, петзвездните хотели, елитарността, привилегията, които МОК демонстрира и неговият евроцентризъм ", добави Бааде.

Кристоф Дюби, изпълнителен шеф на Олимпийските игри, призна, че Индия е изразила мощен интерес, само че отхвърли да уточни други страни, които са го създали. Няколко китайски града са упоменати като благоприятни условия, дружно с Джакарта, Индонезия, Сеул и други.

"Трябва да почитаме това, че някои приказват поверително с нас, тъй като обществените органи не са изцяло ангажирани или от време на време държавните управления се интересуват, само че не в точния миг ", сподели Дюби.

МОК към този момент не организира необятно отворен развой на кандидатстване, а вместо това избира градове, към които има интерес и назад. Това слага всичко в ръцете на управлението на МОК, а не на членовете на организацията. Домакинът през 2036 година е малко евентуално да бъде определен преди идващите президентски избори в МОК през 2025-а. Другото завръщане в Азия може да бъде за Зимните олимпийски игри през 2030-а, където Сапоро (Япония), провел зимната олимпиада през 1972-а, евентуално е любимец. Също по този начин другите претенденти може да бъдат Ванкувър, Солт Лейк Сити и испанска оферта, верятно от Барселона.

Японската осведомителна организация Киодо, базирайки се на неназовани източници, заяви, че Сапоро и МОК са в договаряния и решение може да бъде взето преди края на годината. Градът е подготвен да изразходи от 2,4 милиарда до 2,6 милиарда $.

МОК дължи услуга на Япония, откакто едногодишното отсрочване на Олимпийските игри през 2020-а коства на уредниците спомагателни 2 милиарда $. Дюби не удостовери нищо от това, само че сподели, че МОК е имал шанс Япония и Китай да провеждат последните две олимпиади в разгара на пандемията от ковид.

"Много сме щастливи, че ги имахме като сътрудници. Не споделям, че другите не биха могли да го създадат. Но в случай че трябваше да изберем две страни, където постоянно е било допустимо и където бихте могли въобще да нямаме подозрения, че биха могли да ги провеждат, то това са тези двете ", разяснява Дюби.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР