Олигоелементите са жизненоважни за организма на всеки човек. Представляват минерални

...
Олигоелементите са жизненоважни за организма на всеки човек. Представляват минерални
Коментари Харесай

Олигоелементи - същност и ползи

Олигоелементите са жизненоважни за организма на всеки човек. Представляват минерални субстанции (химични елементи), които се съдържат в организма в доста дребни количества, само че вземат участие в огромна част от биологичните функционалности. За да си набираме задоволително количество от тях, належащо е да имаме уравновесено и разнообразно хранене.

Често обаче може да се наложи да прибегнете до някакви артикули, изписани от доктор, с цел да си набавите нужното количество минерали. „ Олиго ” идва от гръцки език и значи малко количество. В тялото на мъж, който тежи към 70 кг, се съдържат 4 г желязо, 100 г мед, 20 мг йод, 24 г магнезий и така нататък

Макар че количествата на олигоелементите фактически са дребни, те в действителност са извънредно значими за разнообразни процеси в организма. Олигоелементите вземат участие дружно с ензимите и с хормоните в метаболитните процеси в организма.

 Плодове

Тези детайли въздействат на имунната отбрана и играят основна роля в синтеза на тъканите. В категорията на олигоелементите се включват кобалт, мед, йод, магнезий, желязо, цинк и други

За да бъдете добре и във форма организмът ви, не трябва да страда от липса на значимите олигоелементи. Ето и какво ще ви аргументи дефицитът на някои от тях:

- Ако в организма ви няма задоволително кобалт, допустимо е да се разболеете от анемия. За набирането му хапвайте пилешко месо, повече риба звук, яйца, не на последно място и прясно мляко.

 Риба

- Липсата на желязо също може да ви аргументи анемия, а него можете да си набавяте като похапвате спанак, леща, черен дроб, жълтък от яйце.

- Когато в организма ви има неналичия на хром, появяват се метаболични нарушавания. Ако желаете да си набавите хром посредством храната, наблягайте повече на говеждото месо и зърнените храни. Голямо количество от химичния детайл се съдържа и в картофите, както и в черния дроб.

- Магнезият е различен значим детайл за организма. Когато липсва в тялото ни, това води до прибързано остаряване на организма. Освен това магнезият е основен участник в растежа на костите. За да си го набавите, похапвайте повече лешници и зеленчуци. Цвеклото също е негов добър източник.

- Мед - работи противовъзпалително върху ставите – съдържа се най-вече в зеленчуците и зърнените храни, ядките (най-вече бадеми).

- Липсата на йод в организма може да провокира чупене на ноктите, косопад и основава проблеми с щитовидната жлеза. За да си набавите нужното количество, консумирайте прясно мляко, морски блага, хубаво е също да наблегнете на месата и рибата.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР