Олеиновата киселина представлява 80% от състава на зехтинаЗехтинът е ключов

...
Олеиновата киселина представлява 80% от състава на зехтинаЗехтинът е ключов
Коментари Харесай

Полезен ли е зехтинът за здравето на мозъка и сърцето?

Олеиновата киселина съставлява 80% от състава на зехтина

Зехтинът е основен детайл от средиземноморската диета и голям брой изследвания демонстрират значимостта от включването му в хранителния ни режим. Той е скъп източник на полифеноли - мощни антиоксиданти, които пазят организма от нездравословното деяние на свободните радикали. Олеиновата киселина съставлява 80% от състава на зехтина. Изследователи от Университета в Севиля са анализирали изгодите от тази мастна киселина за здравето и са открили, че тя има значимо значение за предварителна защита на ракови болести, болест на Алцхаймер и висок холестерол, написа.

Олеиновата киселина е мононенаситена мастна киселина, която се набира от храната, само че може да се синтезира и естествено в организма. Това е водещата мастна киселина, която е налична в кръвообращението. Олеиновата киселина е главен съставен елемент на клетъчните мембрани, в това число и на нервните клентки. Когнитивният спад, който се следи при болест на Алцхаймер, се дължи от една страна на всеобщата клетъчна гибел на невроните, само че също по този начин и на разрушаването на връзките сред тях. Нервните кафези употребяват тъкмо такива субстанции, каквато е олеиновата киселина, с цел да обезпечат градивни детайли на аксоните и връзка сред тях. Проучванията са посочили, че при Алцхаймер и меланхолия се следи забележителен спад в равнищата на олеинова киселина в мозъка.

Зехтинът е отлична храна за надзор на холестерола в кръвта. Олеиновата киселина намалява експресията на протеините, които са свързани с преноса на холестерола, също така понижава неговата всмукване и понижава окислението на липопротеините с ниска компактност - LDL. Това обезпечава предварителна защита на атеросклерозата. Олеиновата киселина има скъпи антиоксидантни свойства и обезпечава отбрана на клетките и оказва помощ за намаление на висото кръвно налягане. Това се реализира чрез азотния оксид, който обезпечава релаксация на кръвоносните съдове и намаление на кръвното налягане. При съществуване на оксидативен стрес, обаче, той упражнява противоположното деяние.

Също по този начин, олеиновата киселина има противотуморни свойства, защото потиска експресията на онкогените - мутирали форми на протоонкогените, които, в обикновено положение, имат значение за растежа и деленето на клетките. Олеиновата киселина има и противовъзпалително деяние, което е от значимо значение, защото по този метод предотвратява разпространението на туморните кафези, които имат потребност от възпалителна среда, с цел да се развъждат. Олеилетаноламидът е производно вещество на олеиновата киселина, което има изгоди за лекуване на затлъстяване заради неговите противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Установено е, че това производно може да модифицира непосредствено ДНК в клетките и да подтиква имунната система, което би асъдействало за надзор на клетките, които вземат участие в процесите на инфектиране.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР