Олаф Шолц ще стане следващият канцлер на Германия, Това стана

...
Олаф Шолц ще стане следващият канцлер на Германия, Това стана
Коментари Харесай

Олаф Шолц ще е новият канцлер на Германия

Олаф Шолц ще стане идващият канцлер на Германия, Това стана ясно, откакто неговата Социалдемократическа партия (СДП) подписа съглашение със Зелените и Свободните демократи (СвДП) за образуване на нова ръководеща коалиция.

Воденият от левоцентристки партии алианс разгласи съглашението за сформиране на новото немско държавно управление, което слага социалдемократите (СДП) отпред на страната за първи път от 16 години насам, съгласно съдружния контракт, с който се срещна Агенция Франс Прес.

Два месеца откакто СДП победи консервативната коалиция ХДС-ХСС на Ангела Меркел на парламентарните избори, тя подписа съглашение със Зелените и демократичните Свободни демократи, което ще назначи сегашния финансов министър Олаф Шолц, на 63 година, за канцлер.

Следващото немско държавно управление ще вкара още веднъж " спирачка за дълга " през 2023 година и ще се стреми да приключи потреблението на въглища до 2030 година

Германия ще възвърне конституционно открития предел на дълга от 2023 година, съобщи бъдещото държавно управление в съдружното съглашение, като в същото време резервира обещанията си да влага обилни средства в климата и инфраструктурата през идващите години.

" От 2023 година ще се придържаме към условията на дълговата спирачка ", обявиха трите партии в пакта. Спирачката, която лимитира годишното взимане на заеми, беше анулирана през 2020 година, с цел да се оправи с икономическите последствия от пандемията.

Трите партии, които ще сформират идващото държавно управление на Германия, възнамеряват да се откажат от въглищата до 2030 година, осем години по-рано от преди, според съдружния контракт.

Социалдемократите, Зелените и демократичната СвДП се стремят да " ускорят поетапното унищожаване на въглищата до 2030 година в идеалния случай и да оставят зад себе си технологията на моторите с вътрешно горене ", се споделя в документа, като се прибавя, че те ще се стремят и към въглеродна индиферентност до 2045 година

Кандидатът за канцлер на Зелените Аналена Баербок ще бъде министър на външните работи, а съпредседателят на партията Роберт Хабек ще бъде вицеканцлер.

Кристиан Линднер, който управлява СвДП, ще бъде министър на финансите. Кристин Ламбрехт от СДП ще бъде министър на вътрешните работи.

Освен канцлера Олаф Шолц, СДП има още седем министри, на Зелените са отредени пет ведомства, а на СвДП - четири. Министерството на превоза изненадващо не отива при Зелените, а при СвДП. Министър ще бъде Волкер Висинг, който преди този момент беше общоприет секретар на партията си, който водеше акцията за федералните избори и беше основен договарящ в договарянията с Линднер.

Волфганг Шмид ( СДП ), който съпровожда Шолц през съвсем цялата му политическа кариера, ще бъде министър на канцлера. Шмид е бил началник на офиса на Шолц още когато той е бил общоприет секретар на СДП от 2002 до 2005 година По-късно той последва Шолц във Федералното министерство на труда и Хамбург. През последните три години Шмид, който до момента не е прочут на необятната общност, е държавен секретар във Федералното министерство на финансите.

Трите партии показаха съдружното си съглашение по-рано през днешния ден. Сега се оповестява, че СДП и СвДП ще проведат партийни конференции, с цел да одобрят съдружното съглашение, а Зелените ще изискат от членовете си да го гласоподават. Ако то бъде утвърдено, новото държавно управление ще постави клетва пред Бундестага при започване на декември.

Сред главните цели на новото държавно управление е битката с пандемията от ковид, защото немските лечебни заведения са претрупани заради възходящия брой случаи на Коронавирус. Предстоящото немско държавно управление ще похарчи 1 милиарда евро за Covid- бонус за здравните служащи, заяви Шолц.

Бъдещото държавно управление на Германия ще влага един милиард евро в
бонуси за здравните служащи на предните линии на пандемията.

" На болногледачите в лечебните заведения и домовете, които са изправени пред особени условия, ще бъдат изплатени
бонуси ", съобщи Шолц, представяйки политическата пътна карта на новото държавно управление. " Коалицията " се съгласи да отдели един милиард евро (1,12 милиарда долара) за този бонус ".

Трите партии, които ще сформират идващото немско държавно управление, възнамеряват да легализират използването на канабис за забавление, се споделя в съдружното съглашение.

" Ще въведем следено разпространяване на канабис за възрастни за консумация в лицензирани магазини ", се споделя в документа на социалдемократите, зелените и либералите. " По този метод ще се управлява качеството, ще се предотврати разпространяването на нездравословни субстанции и ще се подсигурява отбраната на малолетните. "

Зелените и СДП са съгласни с придобиването на въоръжени дронове, оповестява „ Франкфурт Алгемайне Цайтунг “. Според тях те могат да оказват помощ за отбраната на бойците по време на задачи в чужбина. Бундесверът от години упорства за закупуването им. В последната държавна коалиция на ХДС/ХСС, СДП блокира съответното решение.

Според информация на ФАЦ в съдружното съглашение под надпис " Осмелете се на по-голям прогрес - Алианс за независимост, правдивост и резистентност " партиите са се споразумели, наред с другото, по следните точки:

- минималната работна заплата ще се усили на 12 евро.

- право на глас от 16 година

- със " Съюз за налични жилища " и лично министерство на строителството СДП, СвДП и Зелените желаят да основат 400 000 нови жилища годишно, една четвърт от които да бъдат финансирани с обществени средства.

- прекъсването на наемите ще бъде удължено, а нарастването на наемите на лимитираните жилищни пазари ще бъде лимитирано до 11% за три години вместо досегашните 15 %.

- обединението желае да стане неутрална във връзка с климата най-късно до 2045 година За тази цел би трябвало да се разширят всеобщо възобновимите енергийни източници и процедурите за обмисляне на построяването на мрежи, вятърни турбини и инфраструктура, а бюджетът за научноизследователска и развойна активност би трябвало да се усили до 3,5% от брутния вътрешен артикул.

- всички компенсации за финансова поддръжка би трябвало да бъдат обединени в една съществена детска надбавка.

- също така обединението желае да разгласи „ цифрово пробуждане “. Услугите на страната би трябвало да се цифровизират, стандартизират и дебюрократизират.

Германия ще се застъпи за удължение на глобите против Беларус, в случай че Минск не промени политиката си. Това гласи текстът на съдружното съглашение.

" Заставаме на страната на хората в Беларус и поддържаме техните желания за преизбиране, народна власт, независимост и господство на закона и настояваме за безусловното освобождение на всички политически пандизчии. Руската интервенция в интерес на беларуския президент Александър]Лукашенко е неприемлива. Ако Лукашенко не промени курса си, ще се опитаме да разтеглим глобите на Европейски Съюз, с цел да затрудним достъпа на режима до финансиране ", се споделя в съглашението, чийто цялостен текст беше публикуван от " Велт ".
Бъдещата ръководеща коалиция в Германия се ангажира да отделя 2% от Брутният вътрешен продукт за защита, заяви от своя страна „ Шпигел “.

Новият немски кабинет желае да сътвори благоприятни условия за безвизово пътешестване сред Русия и Германия за избрани групи жители, се споделя още в съдружното съглашение.

" Искаме да създадем благоприятни условия за безвизово пътешестване от Русия до Германия за изключително значими целеви групи, като да вземем за пример младежите на възраст под 25 години ", се споделя в документа, оповестен в немските медии.

Бъдещото немско държавно управление ще се стреми към " суверенна “ Европа, съобщи още Шолц.

" Суверенна Европа ще бъде основна за външната политика на идващото немско държавно управление ", съобщи бъдещият канцлер.

" Нашата задача като стопански мощна и многолюдна страна в сърцето на Европа е да дадем опция, да насърчаваме и да напредваме в тази суверенна Европа ", добави той.

Шолц съобщи, че съдействието на Германия с Франция и Съединените щати е дирек на немската външна политика.

63-годишният Шолц е министър на финансите и вицеканцлер на Меркел от 2018 година насам.

Очаква се Шолц да бъде определен за канцлер през седмицата от 6 до 12 декември. Според известия в медиите изборът на Олаф Шолц за канцлер би трябвало да се състои най-късно на 8 декември. Най-ранната допустима дата е 6 декември. Ако това фактически се случи, служебният канцлер Ангела Меркел ще пропусне да означи връх на поста. Тогавашният канцлер Хелмут Кол, който дава на Меркел първия ѝ пост в кабинета, е на поста си 5869 дни. Меркел ще го изпревари на 17 декември. Ако проектът на обединението се реализира, на Меркел ще ѝ останат девет дни.

Бъдещият канцлер на Германия подари на Ангела Меркел шубрак дрян в саксия, който да отглежда у дома, на последното съвещание на сегашния кабинет, заяви „ Билд “.

Латинското название на растението е Cornus controversa. Както отбелязва вестникът, подаръкът напълно не е инцидентен. Храстът ражда черни плодове (цвят, символизиращ Християндемократическия съюз). Освен това почвата, в която пораства, би трябвало да е доста влажна, което на немски се разказва с думата sauer. Това е семейството на брачна половинка на Ангела Меркел - Йоахим Зауер.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР