Окуражени от предварителното споразумение за коалиция между консерваторите на канцлера

...
Окуражени от предварителното споразумение за коалиция между консерваторите на канцлера
Коментари Харесай

Германия и Франция ще опитат да дадат тласък на реформата в еврозоната

Окуражени от предварителното съглашение за коалиция сред консерваторите на канцлера Ангела Меркел и Социаледмократическата партия, Германия и Франция ще се опитат да вдъхнат нови сили на изпадналите в застой промени за Европейски съюз тази седмица със среща на финансовите им министри в Париж, съобщи " Ройтерс ".

Петер Алтмайер, един от най-близките съдружници на Меркел, ще беседва с френския си сътрудник Брюно льо Мер през днешния ден. Ден по-рано водещи френски и немски икономисти показаха нови рекомендации за промяна в еврозоната.

Срещата е знак, че Берлин е квалифициран да води диалози с Париж паралелно с съдружните договаряния сред Меркел и социалдемократите, които може да стартират по-късно този месец, в случай че членовете на ляовоцентристката партия дадат зелена светлина на партиен конгрес в неделя.

" Имаме работещо държавно управление, което може и би трябвало да продължи да работи ", разяснява пред " Ройтерс " Ахим Пост, зам.-председател на Социалдемократическата партия в Народното събрание. По думите му планът за коалиция, контрактуван в петък, ще отвори пътя за " изместване на парадигмата " за Европа от икономиите към повече вложения и работни места.

Документът от 28 страници беше приветстван и от френския президент Еманюел Макрон, чиито проекти за амбициозни промени в Европейски Съюз, в това число за смяна в ръководството на еврозоната, претърпяха удар, откакто Германия изпадна в политическа невъзможност след изборите през септември.

Черновата, която може да е основата за третата " огромна коалиция " на Меркел след идването й на власт през 2005 година, основава опцията за " капиталов бюджет " за еврозоната, жест към проектите на Макрон за бюджет, който да помогне на валутния съюз да се оправи с външни стопански шокове.

В него се приканва също избавителният механизъм на еврозоната да бъде трансфорат в Европейски валутен фонд под парламентарен надзор и зависещ на европейското законодателство.

В знак, че въпреки всичко има разделения сред Берлин и Париж, в петък Макрон подстави под въпрос логиката на сходен фонд и акцентира нуждата да бъде приключен банковият съюз на Европейски Съюз. Берлин обаче към този момент се съпротивлява против завършването на последната фаза от плана – основаването на обща скица за гарантиране на депозитите.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Изборите в Германия (226)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР