Октоподите са сред най-интересните морски обитатели, които отдавна привличат вниманието

...
Октоподите са сред най-интересните морски обитатели, които отдавна привличат вниманието
Коментари Харесай

Защо октоподите имат синя кръв?

 октопод

Октоподите са измежду най-интересните морски жители, които от дълго време притеглят вниманието към себе си освен с необичайния си външен тип, само че и с високоразвития си мозък: да вземем за пример те подлежат на дресировка, могат да разграничават геометрични фигури и даже запомнят хората, които постоянно ги посещават – в действителност, стават техни питомци.

Но не по-малка забавна е и вътрешната конструкция на октоподите. На първо време се сещаме за тяхната кръвоносна система. За разлика от нас, октоподите имат не едно, а цели три сърца, които разпращат кръв със наследник цвят по организма.

Това, че октоподите имат синя кръв било известно още в древността. Но съумели да схванат за какво цветът й е тъкмо подобен едвам в края на 19 век.

Точно тогава биолозите съумели да отделят от хемолимфата (телесна течност, циркулираща в съдовете на доста безгръбначни) на октопода наследник пигмент, отличаващ се с високо наличие на мед, който и му придава синия цвят.

Било решено новият пигмент да се споделя „ хемоцианин “ и тогава учените предположили, че благодарение на хемоцианина октоподите реализират преноса на О2 към тъканите.

Предположението било изцяло доказано от по-нататъшни проучвания – молекулите на хемоцианина обезпечават по-добро снабдяване на кръв към органите за разлика от сходния хемоглобин.

Освен това, съществуването на хемоцианин в хемолимфата разрешава на октоподите да съществуват в изискванията на извънредно ниско температури, които се следят, да вземем за пример, в ледените води на Антарктика.

В такива условия нарасналият вискозитет на кръвта затруднява превозването на кислорода към тъканите.

Но октоподите, при някои типове хемоцианинът заема цели 11% от веществата в хемолимфата, не изпитват проблем с насищането на клетките с О2. Това важи и за някои типове миди, чиято кръв също е наситена с хемоцианин.

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР