Окръжна прокуратура – Шумен предаде на съд машинистите, управлявали влака,

...
Окръжна прокуратура – Шумен предаде на съд машинистите, управлявали влака,
Коментари Харесай

Започва делото срещу машинистите от Хитрино

Окръжна прокуратура – Шумен съобщи на съд машинистите, управлявали влака, който дерейлира и се взриви на гарата в Хитрино. Според обвинителния акт Димитър Михнев и Радослав Петков ще дават отговор за това, че на 10.12.2016 година, при ръководство на товарния трен, са нарушили разпоредбите за придвижване, уредени в Закона за железопътния превоз, в Наредба № 58 от 02.08.2006 година за разпоредбите за техническа употреба, придвижване на влаковете и сигнализацията в железопътния превоз и по несъобразителност са предизвикали гибелта на 7 лица, телесни повреди на 14 лица и казусът е изключително тежък, оповестиха от прокуратурата.

Разследването до момента е посочило, че при подредено влизане в гара Хитрино на трети отклонителен коловоз локомотивният ватман Димитър Михнев не е извършил неотложно, тъкмо и абсолютно напътствията на сигнала на предупредителния семафор. При нахлуване в гарата управлявал влаковата комбинация със скорост 78 км/ч. и не понижил скоростта до 40 км/ч. Вторият локомотивен ватман Радослав Петков не подхванал дейности за неотложно прекъсване на влака, откакто Михнев не посочил с дейности, че ръководи безвредно влака.

В резултат на позволените нарушавания от двамата машинисти е последвало дерайлиране на влака и разваляне на вагон-цистерни от състава на композицията, приключване на транспортиран газ пропилен и последвал гърмеж. По несъобразителност и при без значение съпричиняване двамата са предизвикали гибелта на 7 лица и телесни повреди на 14 лица.

Разследването е открило, че произшествието не е провокирано от повреди в жп инфраструктура; не се дължи на повреди в осигурителната техника; не е провокирано от техническа нередовност на преносимия състав; не се касае за техническа нередовност, обвързвана с транспортирания товар - претоварване, респ. незадоволително натоварване на вагоните цистерни. Причина за настъпилото жп произшествие е придвижването на влака с висока скорост –двойно по-висока от позволената от 40 км/час по криви при влизане в отклонителния трети коловоз на гара Хитрино, което е довело до претоварване и разрушение на стоманения път и дерайлиране на част от вагоните. При дерайлирането е настъпил пробив в десетата цистерна от влака, натоварена с пропилен, изминал е газ, който се е смесил с въздуха и се взривил, при което разрушил здания и последвал пожар. Налице е директна причинно-следствена връзка сред позволените от двамата подсъдими нарушавания на разпоредбите за придвижването на преносим състав и настъпилата гибел на повече от едно лице (на 7 лица) и съставомерни телесни повреди на повече от едно лице (на 14 лица).

Материалите по делото, което е от изключителна фактическа и правна трудност, са 40 тома, а обвинителният акт против двамата подсъдими – 75 страници. При следствието са били назначени и направени десетки експертизи – съдебномедицински, съдебнопсихиатрични, за определяне на междинни и тежки телесни повреди, токсикологична, за алкохол и наркотични субстанции, химическа, пожаротехническа, компютърна, на железопътния път, техниката и скоростта на придвижване на композицията, която е извлечена като информация от черните кутии на влака. В следствието са взели участие 13 следователи от Националната следствена работа.

Димитър Михнев е с мярка за неотклонение " парична гаранция " 10 000 лв., а Радослав Петков с " подписка ". Наложена им е възбрана за овакантяване на страната. Предстои Окръжният съд в Шумен да насрочи разглеждането на делото.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР