Окръжен съд Монтана призна за виновен и осъди на една

...
Окръжен съд Монтана призна за виновен и осъди на една
Коментари Харесай

Условна присъда за лекар, причинил смъртта на родилка във Видин |

Окръжен съд Монтана призна за отговорен и осъди на една година лишаване от независимост условно доктор от Видин поради нарушени медицински стандарти при планова интервенция и породена гибел на родилка, оповестиха от съда.

Случаят е от 15 октомври 2017 година в МБАЛ " Св. Петка " Видин. 62-годишният акушер-гинеколог, по това време лекар-ординатор, е нарушил условията на медицинския стандарт " Акушерство и гинекология " като началник на операционен екип. При осъществяване на трето подред цезарово сечение не е бил взет поради оперативния риск и след това са настъпили затруднения в положението на родилката. Лекарят не е подхванал в точния момент повторна интервенция, което е провокирало кръвозагуба и хеморагичен потрес. 

Медикът нарушил и Правилника за устройството, активността и вътрешния ред на отделението по АГ при МБАЛ „ Св. Петка “ – Видин като не обезпечил непрекъснато следоперативно наблюдаване на дамата, а реанимацията била закъсняла и несъответстваща.

Заради нарушените медицински стандарти, довели до гибелта на родилката, като след действието направил всичко, зависещо от него за спасяването ѝ, съдът осъди лекаря на една година отнемане от независимост, като отсрочи изтърпяването на наказването за период от три години от влизането на присъдата в действие.

Делото е гледано в изискванията на съкратена правосъдна процедура. Пред съда лекарят е признал напълно обстоятелствата и събитията, изложени в обвинителния акт, и е отказал да се събират други доказателства в правосъдната фаза.

В. Е. Е. ще би трябвало да заплати и 2 272, 86 лв. - разходи по делото, по сметка на ОД на Министерство на вътрешните работи Видин.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР