Окончателните резултати от парламентарните избори в Швеция показват победа на

...
Окончателните резултати от парламентарните избори в Швеция показват победа на
Коментари Харесай

Швеция обяви окончателните резултати от парламентарния вот

Окончателните резултати от парламентарните избори в Швеция демонстрират победа на левоцентристките сили с незначителна преднина, предадоха АП.

Партиите от ръководещия "Червено-зелен блок " - социалдемократите, Лявата партия и Зелените печелят 40,7 на 100 от гласовете и ще имат имат 144 депутати в 349-членния Риксдаг (парламента). Опозиционният десноцентристки алианс - Умерената съдружна партия, либералите, християндемократите и Партията на центъра получават 40,2 на 100 от гласовете и ще имат 143 депутати.

На изборите на 9 септември ръководещата Шведска социалдемократическа работническа партия (ШСДРП) реализира рекордно ниския резултат от 28,3 на 100. Десноцентристката Умерена съдружна партия (УКП) печели 19,8 на 100, а крайнодесните Шведски демократи усъвършенстваха представянето си от предходните избори, като получиха 17,5 на 100 от гласовете и 63 депутатски мандата. Избирателната интензивност доближи рекордните 87,2 на 100 и е най-високата от 1985 година, отбелязва ТАСС.

Окончателните резултати на изборите удостоверяват предварителните - нито един от блоковете не получава болшинство в Народното събрание. На 24 септември следва да бъде определен ръководител на Риксдага. До две седмици по-късно би трябвало да се състои гласоподаване за образуване на държавно управление. Ако предлагането не получи поддръжката на болшинството депутати, ръководителят на Народното събрание може да предложи нов претендент за министър председател. В случай, че четири следващи кандидатури не бъдат утвърдени, би трябвало да бъдат планувани нови избори.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР